Martinu Bojsu nagrada Tarner za savremenu umetnost

PinterestFacebookTwitterShare

Škotski umetnik Martin Bojs, čija su dela kombinacija unutrašnjeg dizajna i visokog modernizma, dobitnik je ovogodišnje nagrade Tarner, najpoznatije britanske nagrade u oblasti savremene umetnosti, prenele su agencije.
 
Fotograf Mario Testino uručio je sinoć Bojsu (44) nagradu u vrednosti od 25.000 funti (41.000 dolara), koja se svake godine dodeljuje britanskom umetniku mlađem od 50 godina.
 
Bojs je nominovan za samostalnu izložbu u Cirihu, na kojoj se našla instalacija u vidu parka u zatvorenom sačinjenog od papira. Bojs je tri galerijska stuba pretvorio u drveće koristeći krep papir, a tu se našla i skulptura napravljena od bibliotečkog stola i nakrivljene kante za đubre.
 
Žiri je pohvalio Bojsov doprinos buđenju interesovanja kod savremenih umetnika za istorijski modernizam i ocenio da je umetnik razvio i pronašao nove pravce koristeći svoje znanje.
 
Bojsova instalacija “potvrđuje doslednost njegovog dela, a istovremeno se otvara novom osećaju poetike”, navodi se u saopštenju žirija.
 
“Reč je o prolazu kroz prostor i prostoru između skulptura, kao i o samim skulpturama”, rekao je umetnik o svom delu.
 
Bojsove skulpture često se sastoje od detalja i predmeta koje je moguće pronaći u parkovima i na drugim javnim prostorima. Ovaj umetnik iz Glazgova poznat je po “astmosferičnim” instalacijama, koje reinterpretiraju urbani spoljašnji prostor u galerijskom.
 
Nagrada Tarner nazvana je po pejzažisti iz 19. veka Vilijamu Tarneru i ustanovljena je 1984. godine. Nagrađivana dela često su izazivala debate o vrednosti moderne umetnosti. Među ranijim dobitnicima bili su grnčar-transvestit Grejson Peri, slikar Kris Ofili i Dejmijen Hirst.
 
Nagrada je dodeljena u Baltik centru za savremenu umetnost u gradu Gejtshed na severoistoku Engleske, što je drugi put tokom 27 godina dodeljivanja nagrada da je Tarnerova nagrada dodeljena van Londona.