Japan vratio opljačkane stare knjige Južnoj Koreji

PinterestFacebookTwitterShare

Japan je danas vratio Južnoj Koreji više od 1.200 tomova istorijskih dokumenata odnetih tokom kolonijalne uprave nad poluostrvom, kao gest koji ima za cilj poboljšanje istorijom opterećenih odnosa.
 
Vojnici u tradicionalnim uniformama dočekali su 1.200 tomova carskog materijala na aerodromu Inčeon, zapadno od Seula. Nakon ceremonije kojoj su prisustvovali korejski i japanski zvaničnici knjige će biti prebačene u muzej u Seulu.
 
Arhiva sadrži carske protokole za svadbe, pogrebe, bankete i druga dešavanja tokom korejske Džoseon dinastije, koja je vladala zemljom od 14. veka do okupacije Japana 1910. godine, prenela je agencija AFP.
 
Japan je pristao da vrati istorijsku arhivu prošle godine u nastojanju da popravi međusobne odnose.
 
Japanski premijer Jošihiko Noda uručio je prvih pet tomova vrednih dokumenata u oktobru tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Li Mjung-Bakom u Seulu.
 
Odnosi između dve zemlje su napeti zbog sporova proisteklih iz japanske okupacije Koreje do 1910. do 1945. Sukob oko spornih ostrva u Japanskom moru (Istočno more), koje u Koreji zovu Dokdo, a Takešima u Japanu, često dovodi do napetosti između suseda. Seul takođe tvrdi da je u japanskim udžbenicima istorije data iskrivljena predstava o zajedničkoj prošlosti. Južna Koreja je u više navrata tražila i da Japan plati kompenzaciju za korišćenje Korejanki kao seks robinja za japanske trupe tokom Drugog svetskog rata.
 
Tokio kaže da su kolonijalna pitanja rešena dogovorom o kompenzaciji 1965. godine, koji je doveo do normalizacije odnosa.