Dani japanskog filma od 8. do 11. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

Posle velikog uspeha Nedelje japanskog filma, održane prošlog novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Ambasada Japana u Beogradu i Kulturni centar Beograda od 8. do 11. decembra ponovo priređuju filmsku manifestaciju posvećenu japanskoj kinematografiji.


Festival će podsetiti na velike trenutke japanskog filma, ali i na nesreću koju su razorni zemljotres i još razorniji cunami doneli ovoj zemlji i njenom narodu.
 
Dane japanskog filma u Dvorani Kulturnog centra u četvrtak, 8. decembra, u 19 časova svečano otvaraju ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki i direktorka KCB-a Mia David.
 
Program otvara remek-delo japanskog filma „Balada o Narajami“, koja je 1983. reditelju Šoheiju Imamuri donela prvu Zlatnu palmu u Kanu. Drugu je dobio 1997. za film „Jegulja“. Kultni japanski reditelj Takeši Kitano je zastupljen sa tri filma iz svoje rane faze – „Surovi policajac“, „Tačka ključanja“ i erotska komedija „Radite li one stvari?“.
 
Na programu je i nekoliko filmova starijeg datuma: „Topli izvori Akitsu“ (1962), koji se prikazuje u čast glavne glumice Mariko Okade povodom njene stote filmske uloge. Okada je jedan od koautora ovog filma, a dve godine posle premijere udala se za reditelja Jošišigea Jošidu.
 
– Čovek koji je izazivao oluju” iz 1957. govori o momku koji je izašao iz zatvora u želji da uspe kao bubnjar. Sedmi film ovog programa je detektivska drama „Crvena maramica“ (1964) Tošija Masude, reditelja poznatog po filmovima kao što su „Port Artur“ i „Tora! Tora! Tora!“. Sve filmske projekcije su besplatne.