Mona Liza na slici nije sama?

PinterestFacebookTwitterShare

Umetnik Ron Pičirilo tvrdi da je rešio misteriju koja već vekovima izaziva Da Vinčijeva „Mona Liza“ uočivši na slici glavu lava, majmuna i bika u oblacima iznad Mona Lizine glave, preneli su mediji.

Pičirilo tvrdi da je životinjske likove na slici otkrio slučajno, položivši sliku bočno, kao što stoji u smernicama navedenim u dnevnicima Leonarda da Vinčija.

Ovaj umetnik je rekao da njegov pronalazak otkriva i pravo značenje tog dela i da je Mona Liza zapravo metafora zavisti.

Svoje tvrdnje potvrđuje i citatima iz Da Vinčijevih beleški – Mona Lizinu desnu ruku, koja je blago savijena , Pičarilo objašnjava citatom – „Zavist mora biti predstavljena kao prezriv pokret ruke prema nebu, jer kada bi mogla, iskoristila bi svoju snagu protiv Boga“.

Osim lava, majmuna i bika, Pičirilo je uočio zmiju koju je Mona Liza sakrila u svoj dekolte i koja joj grize srce, kao i krokodila koji se nalazi blizu njenog oka. Na pitanje kako to da su likovi dosada ostali skriveni, umetnik je rekao da ni sam ne razume kako je to otkriće svima promaklo.

Ovaj 37-godišnji umetnik tvrdi da je do sličnih otkrića došao proučavajući dela Ticijana i Rafaela.

Mona Liza je portret koji je najviše proučavan, a vremenom su se pojavljivale mnoge teorije kojima se tvrdilo ko je zapravo na slici. Ovaj portret je nastao u 16. veku, a original se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.