Slovenačka filharmonija u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

U sklopu projekta “Pika Točka Tačka” u subotu 10. decembra u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu gostuje orkestar Slovenačke filharmonije.
 
Slovenačku filharmoniju, koja u okviru istog projekta dan pre dolaska u Beograd gostuje u Zagrebu, predvodi šef-dirigent Emanuel Vijom, a solista je mladi američki pijanista Endru von Ojen. Na programu su Mocartova Masonska pogrebna muzika, Betovenova Sedma simfonija i Koncert za klavir i orkestar br. 4.

Šezdeset tri muzičara Slovenačke filharmonije dolazi u Beograd u subotu, 10. decembra, u prepodnevnim časovima, predvođeni direktorom Damjanom Damjanovičem.

“Ciklus Pika – Točka – Тačka, koji je nastao saradnjom Beogradske, Zagrebačke i Slovenačke filharmonije, ima za sve nas posebno i važno značenje. Kao najistaknutije muzičke institucije svojih država i kao vrlo značajni ambasadori, nismo samo ostvarili nekakvu rutinsku muzičko kulturnu saradnju, nego i prebrodili mnoge barijere, koje su nastale u glavama. Na kraju krajeva je muzički jezik taj koji ne poznaje granice i povezuje ljude”, rekao je Damjan Damjanovič, direktor Slovenačke filharmonije pred dolazak u Beograd.

Od ove godine tri orkestra, u okviru svojih redovnih koncertnih sezona, imaju poseban abonman pod istim nazivom “Pika-Točka-Tačka, u okviru kojeg će održati pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programom. Publika će u svakom od tri grada imati priliku da čuje pet koncerata, od kojih će tri izvoditi matični orkestar, dok će preostala dva izvoditi gostujući partnerski orkestri.

Prvi projekat ovakvih razmera u oblasti kulture, inicirali su direktori tri nacionalna orkestra iz regiona, a zvanično podržali predsednici, premijeri, ministri kulture, gradonačelnici i ambasada SAD u sve tri države (koja je finansirala projekat). Među brojnim ličnostima koje doživljavaju ovaj projekat kao most između kulturnih prestonica regiona je i slavni dirigent Zubin Mehta. Realizacija projekta započela je u septembru i trajaće najmanje narednih pet godina.

Slovenačka filharmonija poslednji put je gostovala u Beogradu 2003. godine.