Balerina Mila Dragičević obeležava dve decenije rada

PinterestFacebookTwitterShare

Prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Mila Dragičević obeležiće sutra uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta dve decenije umetničkog rada nastupom u predstavi Ludviga Minkusa “Bajadera”.
 
Kako je najavljeno iz nacionalnog teatra, u ovom baletu u tri čina, premijerno izvedenom 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, Dragičevićeva će nastupiti u ulozi Nikije, indijske plesačice, bajadere.

Jedan od najromantičnijih, najklasičnijih baleta, obavezni deo repertoara svih uglednih pozorišta, prvi put je u devet decenija dugoj istoriji Baleta Narodnog pozorišta izveden u integralnoj verziji a Dragičevićeva je sa velikim uspehom igrala ovu ulogu na premijeri.
 
Na sutrašnjem svečanom izvodjenju “Bajadere” podela je ista kao i na premijeri, Dragičevićeva je Nikija, Jovica Begojev Solor a Tamara Ivanović Gamzati. Pored troje solista nastupiće ansambl od 32 igrača i Orkestar Narodnog pozorišta sa dirigentom Đorđem Pavlovićem.

Prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Dragičevićeva angažovana je u ovoj kući od 1991. godine, a deset godina kasnije dobija zvanje prvakinje Baleta Narodnog pozorišta.

Ostvarila je veliki solistički repertoar, igrala je u predstavama matične kuće: Uspavana lepotica, Žizela, Labudovo jezero, Don Kihot, Dama s kamelijama, Silfide, Šeherezada, Samson i Dalila, Pesnik Čajkovski.
 
Prve uloge tumači u baletima: Jesenji pljusak, Don Kihot, Ohridska legenda, Čudesni mandarin, Labudovo jezero, Doktor Džekil i mister Hajd, Romeo i Julija, Samson i Dalila, Pakita / Frančeska da Rimini, Žizela, Posvećenje proleća / Žar-ptica, Kraljica Margo, Don Kihot, Ukroćena goropad.