Predstavljena knjiga Krležinih „Marginalija“

PinterestFacebookTwitterShare

U Maloj sali Kolarčeve zadužbine sinoć je predstavljeno novo izdanje Službenog glasnika, knjiga Miroslava Krleže „Marginalije – 1.000 izabranih komentara o tekstovima za enciklopedije JLZ“, koju je priredio Vlaho Bogišić.

O knjizi su govorili Predrag Palavestra, Drago Roksandić, Milojko Knežević i Bogišić.

Priređivač knjige, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba, Bogišić u izjavi Tanjugu istakao je da se 30 godina od smrti Krleže prvi put objavljuje knjiga posvećena iznutra Krležinom delu i da će biti zanimljivo na koji će način njegova reč, direktni živi komentari koji se i danas tiču srpske kulture a ne samo hrvatsko-srpskih odnosa, živeti ili ne u Beogradu.

Bogišić je zahvalan „Službenom glasniku“ što je omogućio da se skupa, velika knjiga, koju nije jednostavno napraviti, zahtevna, ne samo u materijalnom, nego i u svakom drugom pogledu, pojavi.

„To je jedan od dvadesetak Krležinih naslova koji su prvo objavljeni u Srbiji, a i prva ambicioznija knjiga priređena iz njegove ostavštine uopće“, kazao je priređivač „Marginalija“. Prema njegovoj oceni, u Hrvatskoj se mnogo više nego u Beogradu podleglo estradnoj dimenziji kulture, važne godišnjice ne zanimaju nikoga.

Radovalo bi ga kada bi bio moguć kritički razgovor o Krležinim „Marginalijama“, kako je rekao, „sam Krleža bi se takvom čemu veselio“, ali ne misli da smo više kao društvo i kao kulture spremni na te razgovore, jer smo previše posvećeni kablovskim televizijama i onome što mislimo da njima dobijamo.

Prema rečima priređivača, komentari glavnog urednika o tekstovima za Enciklopediju Jugoslavije i druga izdanja Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, marginalni su samo po tome što su formom na rubu leksikografije, esejistike i kritike, ovo je priručnik za sve koji su u bilo kakvom dodiru sa enciklopedistikom.

Lucidne, duhovite, jetke, jezgrovite, „Marginalije“ se čitaju i kao svedočanstvo o vremenu nekadašnjih jugoslovenskih prostora, bogatstvu istorije,kulture, tadašnjoj kulturnoj i jezičkoj politici. Sam Krleža je zapisao: Marginalije su, dakle, moje primjedbe ili zanovijetanja na tekstove koje su već pripremili stručnjaci iz pojedinih sektora, i onda na njihov pisani materijal ja dodajem svoje ocjene, a one su takve naravi da se o njima argumentirano može i diskutirati“.

Književnik Miroslav Krleža rođen je 1893.godine, a umro je 1981.godine u Zagrebu. Pisao je eseje, romane, drame.