Tradicionalni koncert Jovana Kolundžije na Kolarcu

PinterestFacebookTwitterShare

Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija održaće tradicionalni decembarski koncert za svoju publiku u Beogradu u ponedeljak, 12. decembra, u Kolarčevoj zadužbini. Pored tradicionalnog koncerta koji će održati sa svojom sestrom pijanistkinjom Nadom Kolundžijom, popularni violinista je novinarima u Centru lepih umetnosti Gvarnerius najavio nekoliko važnih događaja u decembru. 

Osnivač centra Gvarnerius posebno je ponosan na prvo takmičenje mladih talenata klasične muzike „Nagrada Gvarnerius“ koje je pokrenuo sa željom da promoviše mlade talentovane muzičare bez obzira koji instrument sviraju. Prema njegovim rečima, takmičenje je izazvalo veliko interesovanje, prijavilo se više od 100 mladih muzičara pa će se audicija za „Nagradu Gvarneriusa“ održati 10. i 11. decembra. Ovo takmičenje razlikuje se od ostalih jer se ne ograničava na određeni instrument, solisti se takmiče sa kamernim ansamblima, desetogodišnjaci se ravnopravno bore za nagradu sa muzičarima starosti do 25 godina. 

Važno je da se talentom izdvoje, svaki kandidat imaće pet minuta da svojim umećem osvoji najpre žiri koji će izvršiti selekciju a onda i publiku koja će odlučiti o pobedniku. „Stručni žiri izabraće 15 finalista koji će se publici u Kolarčevoj zadužbini predstaviti na svečanom koncertu 17. decembra, publika će svojim glasovima izabrati troje finalista koje će Gvarnerius promovisati kroz organizaciju njihove koncertne turneje u 2012.godine“, rekao je Kolundžija. 

Harizmatični violinista istakao je da ga jako zanima kako će publika glasati, da uporedi svoj izbor najtalentovanijih muzičara sa sudom publike. „Samo se nadam da kandidati neće povesti svoju „glasačku mašinu“ na Kolarac pa da rezultati ne budu objektivni, ali i ako tako bude, ovo takmičenje je zamišljeno kao šou talentovanih“, kazao je slavni violinista. 

Najbolji mladi muzičar prema glasovima publike, kao pobednik takmičenja održaće pet koncerata u gradovima Srbije uključujući i koncert u Gvarneriusu, drugoplasirani tri koncerta u Srbiji a trećeplasirani koncert u Gvarneriusu. 

Za događaj koji već nekoliko godina unazad obeleži kraj kalendarske godine, tradicionalni decembarski koncert, Kolundžija nije mnogo trošio reči, sviraće dela koja voli, prava violinska koja su pisali violinisti. Posle izuzetno zahtevnih projekata „Volite li Betovena“, „Bravissimo Maestro Mozart!“ i „U čast velikom Bramsu“, ovog decembra Kolundžija će izvesti popularan program, kompozicije koje rado svira: Baha, Krajslera i Leklera, velikih muzičkih autora i violinista. 

Sa mnogo više žara Kolundžija je najavio prvo gostovanje ruskog mladog violiniste Jurija Reviča 25. decembra u Kolarčevoj zadužbini, pozvao publiku da ne propusti ovaj koncert. „On ima samo 20 godina a već ga smatraju mladim Paganinijem, osvojio je brojne nagrade i priznanja, svirao sa svetskim orkestrima a nedavno je oduševio publiku u Karnegi Holu“, kazao je Kolundžija.