„Ulica Sezam“ uskoro u Pakistanu

PinterestFacebookTwitterShare

Čuvena američka dečija emisija „Ulica Sezam“ uskoro bi, u lokalnoj produkciji, trebalo da se pojavi i na pakistanskoj televiziji.
 
Dosad je ova lutkarska serija sa edukativnim karakterom preuzeta u 20 zemalja, od Kine do Palestine.

Nova adresa simpatičnog čudovišta Elma je sokak u jednom pakistanskom selu u kojem se ispija čaj u senci smokvinog drveta.
 
Njegovi novi prijatelji su magarac Bejli koji sanja da postane pop zvezda i uobraženi krokodil po imenu Hasin O’Džamil koji živi na dnu bunara.
 
Zvezda šoua je Rani, energična i znatiželjna devojčica koja obožava kriket i tradicionalnu muziku.

Autori scenarija se nadaju da će ovaj snažni ženski lik uspeti da prenese poruku novoj generaciji, posebno devojčicama, u konzervativnoj sredini kakav je Pakistan.

– Ovde ima puno stidljivih devojčica- naglašava mlada glumica Jamina Pirzeda koja pozajmljuje glas Rani.

– Možda će se deca kada budu videla Rani, koliko je ona uporna, da je kapiten kriket tima i da se ne ustručava da postavlja pitanja, vezati za njen lik i okuražiti se i jednostavno je zavoleti zbog toga- istakla je ona.
 
Jedna trećina pakistanske dece školskog uzrasta ne ide u školu, pa bi ovaj program mogao da bude jedini način da nešto nauče.

– Ova emisija će biti neformalni, veseli proces učenja- dodaje Faizan Pirzada, direktor lutkarske trupe.

Među lutkama ima likova različitih boja kože – svetlijih i tamnijih – u skladu sa regionalnom različitošću, a program će voditi računa i o religioznim svetkovinama.