Četvri pozorišni festival „Teatar fest“ u Rakovici

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavom „Kukavičluk“ Olivera Frljića u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Subotice, sutra u Kulturnom centru Rakovica počinje četvri pozorišni festival „Teatar fest“.

Festival najboljih pozorišnih predstava iz Srbije, koji se četvrtu godinu održava pod sloganom „Cela Srbija u Beogradu – ceo Beograd u Rakovici“, zvanično će otvoriti teatrolog Radomir Putnik.

Frljićev autorski projekat – „Kukavičluk“ proglašen je najboljom predstavom na 56. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, dok je Frljić dobio nagradu za najbolju režiju. Frljić se kroz niz traumatičnih tema iz starije i novije političke prošlosti Srbije i regiona bavi važnim i aktuelnim političkim pitanjima, a u glumačkom ansamblu su Minja Peković, Suzana Vuković, Jelena Mihajlović, Kristina Jakovljević, Snežana Jakšić Čolić, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić i Milan Vojnović.

Do 14. decembra publika će moći da pogleda i predstavu Narodnog pozorišta iz Sombora – „Ženidba“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Ane Đorđević, zatim Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“ u režiji Andraša Urbana i izvođenju ansambla Niškog narodnog pozorišta. Šabačko pozorište će se predstaviti dramom Bertolda Brehta „Bubnjevi u noći“ u režiji Aleksandra Saše Lukača, dok će ansambl Pozorišta Timočke krajine izvesti komediju „Svašta“ u adaptaciji i režiji Milana Laneta Gutovića.

Prvog dana festivala u Kulturnom centru Rakovica dramski umetnik Gojko Baletić otvoriće izložbu „Tribal ritam“ kostimografa Anele Takač koja živi i radi u Londonu, dok će na zatvaranju biti predstavljena knjiga Radomira Putnika „Slike minulog vremena“.

Pre svake predstave biće priređen mini koncert učenika muzičkih škola, dok će nakon predstava biti organizovani okrugli stolovi sa glumcima i rediteljima.

Festival ove godine zbog loše finansijske situacije traje samo pet dana – jedan dan kraće u odnosu na prošlu godinu, dok je prve dve godine trajao sedam dana.