Nagradu Brankovog kola dele Gavrilović i Dedović

PinterestFacebookTwitterShare

Prestižna nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku objavljene između dve jesenje manifestacije Brankovog kola, ravnopravno je pripala Manojlu Gavriloviću za knjigu pesama “Crna plavet“ (Srpska književna zadruga, Beograd) i Dragoslavu Dedoviću za knjigu izabranih i novih pesama “Za klavir i didžeridu“ (Altera, Beograd).

 
Odluku je jednoglasno danas doneo žiri Brankovog kola u sastavu: Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić.
 
U najužem izboru bile su i knjige Ranka Pavlovića, Tomislava Marinkovića, Milene Marković, Ivana Lalovića i Radmila V. Radovanovića.
 
„U višegodišnjoj misiji prepoznavanja autentičnih pesničkih vrednosti, izvan predvidivih “otkrića“ uigranog bubnja nagrađivanja na srpskoj književnoj sceni, Brankovo kolo i ovoga puta ukazuje na dve, u zasenku javne pažnje, značajne knjige i retke autorske sudbine“, izjavio je direktor Brankovog kola Nenad Grujičić.
 
Manojlo Gavrilović (1945), rođen je u Bjeluši u Zlatiborskom okrugu, a Dragoslav Dedović (1963) u Zemunu. Dedović živi u Berlinu.
 
Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke“ biće, po četrdeset treći put, svečano uručena laureatima u martu, na dan rođenja Branka Radičevića, u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.