Oskar Orsona Velsa na aukciji

PinterestFacebookTwitterShare

Statua Oskara koji je Orson Vels dobio za film „Građanin Kejn“, koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, biće prodata na aukciji krajem meseca, prenose danas agencije.
 
Aukcijska kuća „Nejt Senders“ iz Los Anđelesa saopštila je da će staviti na aukciju Oskara koga je Vels dobio 1942. godine za najbolji scenario. Portparol aukcijske kuće rekao je da je zlatna statua procenjena na 600.000 do milion dolara, iako je promenila boju tokom vremena.

Vels je svog Oskara u jednom trenutku izgubio ali je statua ponovo pronađena posle njegove smrti 1985. Snimatelj, koji je tvrdio da mu je Vels poklonio statuu, pokušao je da je proda 1994, ali ga je Velsova ćerka tužila i dobila vlašništvo nad statuom.

Kada je ona pokušala da proda Oskara 2003. godine, Akademija za film ju je tužila, ali je izgubila i posle sudjenja Beatrisa Vels je statuu prodala neprofitnoj fondaciji iz Kalifornije koja je opet pokušala da nagradu proda 2007.
„Građanin Kejn“ je drama iz 1941. godine, koja je i dalje na vrhovima top lista najboljih filmova u SAD i Britaniji. Vels je režirao ovaj film i glumio glavnu ulogu.