Izložba o delima Feliksa Kanica u Zaječaru

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba „Sa Kanicom po Srbiji“ biće otvorena u Narodnom muzeju u Zaječaru u utorak, kao nastavak serijala gostovanja u gradovima koji su u drugoj polovini 19. veka bili predmet istraživanja Feliksa Kanica, saopštio je Narodni muzej u Beogradu.

Biće prikazane 34 kulturološke i geografske zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji, odabrani citati i crteži koji prikazuju kulturno-istorijske spomenike, gradove i stanovništvo Srbije 19. veka.

Tekstovi za izložbu preuzeti su iz Kanicove knjige „Zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka“, a korišćeni su i njegovi likovni radovi i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu i Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložbu o Kanicovom izučavanju kulturnog nasledja Srbije prate publikacija „Slike sa Balkana Feliksa Kanica“ i edukativne radionice za najmladje posetioce.

Ta izložba prvi put je organizovana u Narodnom muzeju u Beogradu prošle godine, a priredjena je i za posetioce Sajma knjiga u Lajpcigu i Beču, kao i u gradovima Srbije Kladovu, Vranju, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu i Smederevu.