Jubilej Narodnog muzeja u Kruševcu

PinterestFacebookTwitterShare

Kruševački Narodni muzej ove sedmice obeležava šest decenija postojanja, a narednu deceniju počeće u rekonstruisanoj zgradi i započetom izradom nove stalne postavke muzeja.
 
Direktor Narodnog muzeja Krussevac Ljubiša Vasiljević rekao je agenciji da je program obeležavanja 60 godina Muzeja počeo otvaranjem izložbe Gusle iz etnološke zbirke te ustanove, autora Zorice Simić, a zatim otvaranjem izložbe radova sa Dečije likovne kolonije Bibirče 20011.

Svečana akademija zakazana je za 15. decembar u Kruševačkom pozorištu, a nastupiće braća Teofilović, hor Sveti knez Lazar, sopran Jovanka Mihajlović, pijanistkinja Jelena Ćirković i glumci Kruševačkog
pozorišta. Istovremeno će u holu muzeja biti otvorena izložba od “Gimnazije do Muzeja” koja predstavlja istorijat centralne zgrade te ustanove.

Vasiljević je podsetio i da je rekonstrukcija zgrade muzeja u završnoj fazi i da su sredstva za to obezbedili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, 102 miliona dinara, i Grad Kruševac, 17 miliona.

“Paralelno je počeo i proces izrade nove stalne postavke muzeja koja će biti u skladu sa savremenim muzeološkim tendencijama”, kazao je Vasiljević.

Narodni muzej Kruševac osnovan je 19. decembra 1951. godine. U njegovom sastavu se, osim centralne zgrade u Lazarevom gradu, nalaze i Umetnička galerija, Kuća Simića, Memorijalni kompleks Slobodište i Stara menzulana, a u okviru muzeja radi i škola za likovne talente “Milan Milovanović”, a njegovim zbirkama čuva se oko 23.000 predmeta.