Obnova opere „Don Paskvale“ u Narodnom pozorištu

PinterestFacebookTwitterShare

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 17. decembra, posle nekoliko godina pauze, biće obnovljena opera „Don Paskvale” Gaetana Donicetija u režiji Saše Gabrića, saopšteno je iz nacionalnog teatra.
 
Premijerno izvedena 12. aprila 2008. godine, duhovita i moderna priča o bogatom i uobraženom starcu koga na prevaru ožene kako bi ga naučili pameti, koju je Gabrić smestio u današnje vreme, a uobraženog starca je pretvorio u uobraženog mladića, ponovo je uvrštena na operski repertoar Narodnog pozorišta. Solisti su Dragoljub Bajić (Don Paskvale), Sofija Pižurica (Norina), Dejan Maksimović (Ernesto), Nebojša Babić (prvi put u ulozi doktora Malatesta), Sveto Kastratović (Notar) i Vladimir Jovanović (Trubač). 
 
Dirigent je Zorica Mitev Vojnović. Scenografiju je osmislio Boris Maksimović, kostime je uradila Marina Medenica, a koreografiju Isidora Stanišić. 
 
Nacionalni teatar je u najavi istakao da je „Don Paskvale“ komad koji publika uvek rado sluša i gleda, pevači se takmiče da savladaju teške i zahtevne uloge, a režiseri uporno pokušavaju da pronađu nove i originalne pristupe tom neuništivom delu praizvedenom 1843. godine u Parizu. Do kraja godine predstava će biti izvedena i 22. decembra.