Ciklus filmova Vima Vendersa u DKSG

PinterestFacebookTwitterShare

Ciklus filmova velikana savremenog filma Vima Vendersa održaće se od 15. do 19. decembra u Domu kulture Studentski grad u saradnji s Gete institutom u Beogradu.
 
Ciklus ,,Vim Venders – rani radovi“ predstavlja pet Vendersovih nagrađenih filmova nastalih između 1973. i 1982.godine. 

,,Skarletno slovo je smeštena u 17. vek. Mladu Hester Prin stavljaju na stub srama i primoravaju da nosi skarletno slovo A jer je preljubnica i nosi vanbračno dete. Sedam godina odbija da otkrije ime detetovog oca. Kada se u selu pojavi stariji, energičan stranac, Hester ga prepoznaje kao svog izgubljenog muža. 

Film ,,Alisa u gradovima“ 1976. je dobio nagradu Udruženja nemačkih filmskih kritičara. Filip Vinter je nemački književnik., koji na aerodromu u Njujorku upoznaje Nemicu Lizu i njenu kćer Alisu i odlučuje da s njima leti za Nemačku preko Amsterdama. Sledećeg dana se budi u hotelskoj sobi i nalazi Lizinu poruku gde mu objašnjava da je morala da ode i da mu poverava svoju ćerku, koju on treba da povede u Evropu. 

,,Kraljevi puta“ je dobitnik nagrade FIPRESCI 1976. u Kanu. Majstor za projektore, Bruno putuje granicom između istočne i zapadne Nemačke, u potrazi za poslom, posećujući propale bioskopske sale. Posle saobraćajne nesreće upoznaje depresivnog Roberta, koji mu se priključuje. Usput, reditelj komentariše raspad društva, upoređujući ga s propalim bioskopskim salama. Hans Cišler, koji igra Bruna, jedan je od najeminentnijih nemačkih filmskih kritičara. 

Ostvarenje ,,Američki prijatelj je1978. dobilo nemačku nagradu kao Najbolji film. Tom Ripli sklapa dogovor s falsifikatorom umetničkih dela koji treba da mu donese dobit. Kada ga mafija angažuje da izvrši ubistvo da bi se izvukao predlaže svojim nalogodavcima da angažuju Cimermana, koji boluje od leukemije. I ako želi porodicu da osigura, nije spreman za svet u kome vlada kriminal. Film je metafora holivudske Amerike i kulture u posleratnoj Nemačkoj, što je jedan od razloga pojavljivanja pojedinih holivudskih režisera u sporednim ulogama 

,,Stanje stvari“ je nagrađen 1982. Zlatnim lavom u Veneciji i 1983. Nemačkom nagradom za najbolji film. Članovi filmske ekipe zaglavljeni su u hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sredstva za nastavak snimanja. Vremenom se zbližavaju kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj kreće za Holivud da bi pronašao producenta. Tamo saznaje da je snimanje finansirala mafija, koja nije zadovoljna snimljenim materijalom. 

Ulaz na projekcije je slobodan.