Vienna Strauss Orcheastra za peti rođendan Arene

PinterestFacebookTwitterShare

Priznati „Bečki Štraus orkestar“ (Vienna Strauss Orcheastra), predvođen dirigentom i violinistom Edvinom Martonom, održao je sinoć novogodišnji koncert u Beogradskoj areni, ujedno obeleživši pet godina rada jedne od najvećih arena u regionu.
 
Proslavljeni orkestar impozantne istorije, koga je lično osnovao Johan Štraus 1825. godine, koncert je pred oko 4.000 posetilaca počeo Sstrausovom polkom „Unter Donner und Blitz“. Sledila je muzika Volfaganga Amadeusa Mocarta – uvertira opere „Otmica iz Saraja’, duet “Papageno-Papagena“ iz opere “Čarobna frula“, Turski marš, arije “Voi će sapete“ i “Non piu andrai farfallone amoroso“ iz opere “Figarova ženidba“, a publici su se predstavili i solisti opera iz Beča i Graca, sopran Lisa Kristeli i bariton Nikolas Legouk. Marton, koga se beogradska publika seća sa takmičenja za „Pesmu Evrovizije“ održanog 2008. u srpskoj prestonici, ovoga puta našao se u dvostrukoj ulozi – dirigenta i soliste. 
 
„Veoma sam uzbuđen. Ovo je poseban grad za mene. Pre tri godine u ovoj hali, u Beogradu, u Srbiji sam zajedno sa Dimom Bilanom i Jevgenijem Plušenkom pobedio na Evrosongu“, pozdravio je Marton publiku. Na dragocenoj violini „Stradivarijus“ koju je dobio na doživotno korišćenje pobedom na takmičenju „Golden violin“ u Montrealu 1996. godine, on je izveo kompoziciju „Oluja“ Antonija Vivaldija, a zatim sa orkestrom i Alegro iz Mocartove „Male noćne muzike“ i Alegro iz Simfonije br. 40.
 
Bilo kao dirigent ili violinista Marton je podjednako plenio jedinstvenim odnosom prema nastupu i muzici, učinivši klasični program zabavnim događajem. Posebno emotivno su izveli valcer „Na lepom plavom Dunavu“, a na sceni su im se pridružili graciozna primabalerina Aleksandra Kozmer i prvak baleta Jozef Cserta iz Mađarskog nacionalnog baleta.
 
Na programu bili su i širom sveta popularni i rado izvođeni valcer „Bečka krv“, „Trik-Trak“ polka, „Radecki marš“.

Marton je publici priredio i iznenađenje kada je na bis izveo svoju, kako je rekao, omiljunu srpsku pesmu – „Molitva“ sa kojom je Marija Šerifović pobedila 2007. na Evrosongu, istakavši da tu melodiju prvi put svira na violini „Stardivarujus“.
 
Beogradska arena sinoć je obeležila pet godina rada tokom kojih je u ovom prostoru organizovano više od 200 događaja sa više od 3,5 miliona postilaca. Arena je bila domaćin Univerzijade, Evropske olimpijade mladih (EYOF), Dejvis i Fed kup, Svetskog prvenstva u karateu, finala Svetskog kupa u odbojci, a ugostila je i najznačajnija imena svetske muzičke scene – od Monserat Kabalje i Hoze Karerasa, preko Leonarda Koena Erika Kleptona, Eltona Džona, Džo Kokera, do Stinga, Leni Kravica, Rijane, Šakire. Direktor Arene Dejan Petričević je uoči koncerta rekao da budući planovi zavise od ekonomske situacije, ali da oni već ugovaraju neke događaje za 2014. godinu, kao i da će deo sredstava uložiti u infrastrukturu kako bi unapredili svoj rad.