Saopšteni dobitnici Vukove nagrade za 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije saopštila je danas dobitnike 48. Vukove nagrade, koja se dodeljuje pojedincima i ustanovama za naročite rezultate ostvarene u radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

 
Vukova nagrada za 2011. godinu, kako je saopšteno, pripala je Zadužbini „Dositej Obradović“, dramskom piscu i scenaristi prof. Siniši Kovačeviću, urednici RTS-a i rediteljki Negosavi Neni Kunijević, likovnom umetniku i književniku Predragu Baju Lukoviću, književniku Radovanu Belom Markoviću.
 
Među dobitnicima su i dramaturg i književnik Milisav Milenković, istoričar umetnosti Dušan Milovanović, književnik Petar Sarić, istoričar književnosti prof. dr Gojko Tešić i akademski slikar prof. Miloš Šobajić.
 
Na predlog žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je odluku da se Izuzetna Vukova nagrada za 2011. dodeli Umetničkoj livnici „Voždovac“ Braća Jeremić.
 
Žiri je radio u sastavu: akademski slikar Momčilo Antonović, kompozitor Svetislav Božić (predsednik), književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i književni prevodilac Dragan Mraović, književnik Ljubivoje Ršumović i profesor Univerziteta u Beogradu dr Darko Tanasković.