Uručene nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Nagrade Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) u 2011. godini danas su svečano uručene u dvorani Doma Sindikata, a nagrade za životno delo i ukupni doprinos filmskoj umetnosti u Srbiji uručene su reditelju Vlatku Giliću i scenaristi Gordanu Mihiću.

 
Jedan od najznačajnijih filmskih scenarista modernog srpskog filma Gordan Mihić nagrađen je za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji. Pošto je primio nagradu, Mihić je rekao da je ona najvažnije filmsko priznanje u Srbiji.
 
„Možete u životu dobiti mnogo nagrada, od raznih institucija, stići i do Kana i Oskara, ali ono što vam dodele ljudi sa kojim ste proveli život, sigurno je najbliže vašem srcu“, rekao je Mihić.

 
Citirajući Foknera, Gilić je rekao „Srce na vrhu igle, to je umetnost, voleo bih samo da ona ne iskrvari u društvu koje ne prepoznaje pravu vrednost umetnika“.
 
Godišnja Nagrada UFUS za filmsko stvaralaštvo u 2011. pripala je Olegu Novkoviću, filmskom scenaristi i reditelju, za režiju filma „Beli, beli svet“.
 
Novković je istakao da mu nagrada znači mnogo, zbog toga što je najvažnije šta kažu kolege koje poznaju film i njegove vrednosti.
 
Zečević: Jedno od najvažnijih priznanja, jer ga dodeljuju kolege
 
Udruženje je, u znak zahvalnosti za svesrdnu pomoć, dodelilo i Diplomu UFUS pravnici Gordani David, za doprinos primeni i ostvarivanju autorskih prava u oblasti filma.
 
Predsedavajući Komisije za dodelu nagrade Božidar Zečević je istakao da je Udruženju filmskih umetnika Srbije, najstarijem u zemlji, dodeljen status reprezentativnog udruženja.
 
„Prvi put u tom svojstvu dodeljujemo ovu nagradu, koja bi trebalo da bude jedno od najvažnijih priznanja u radnom veku jednog filmskog umetnika, pre svega jer ga dodeljuju kolege, nema političara, ni sociologa i utoliko je mnogo veći njegov značaj“, rekao je Zečević.
 
Po tradiciji, UFUS je ovlašćeno da dodeli nagradu za životno delo, jer najbolje znamo ko je među nama prvi, poručio je on.  Napomenuvši da je sada na dnevnom redu parlamenta Zakon o kinematografiji, Zečević je rekao de je UFUS pokušalo da pomogne državi da pronađe formulu za odnos države prema filmu, ali da u tome nisu uspeli.
 
Na svečanosti je promovisana publikacija „Za vaskrs srpskog filma“, knjiga tekstova časopisa „Filmograf“, koji više ne izlazi, kako bi se zabeležilo proteklih deset sušnih i tužnih godina srpskog filma.