Obeležen Dan arhiva u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Dan arhiva u Srbiji obeležen je danas u zgradi Arhiva Srbije dodelom godišnjih nagrada i svečanošću kojoj su prisustvovali ministar kulture Predrag Marković, patrijarh Irinej i drugi zvaničnici i prijatelji Arhiva.

Nagradu iz Zadužbine Đurđa, Danice i Jovanke Jelenić za najbolju knjigu objavljenu 2011. godine iz arhivistike ili istoriografije, pisanu na osnovu arhivske građe koja se čuva u arhivima u Srbiji dobila je dr Irena Arsić za knjigu „Dubrovčani i našjenci: Iz starog Dubrovnika“.

Dve ravnopravne nagrade iz Fonda Aleksandra Arnautovića „Zlatna arhiva“ dobili su Nadežda Pedović, arhivski savetnik u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru i Istorijski arhiv Požarevac.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić u obraćanju okupljenima podsetio je na istorijat Arhiva Srbije koji je osnovan 1898. godine sa ciljem da čuva dokumenta o istoriji naroda i čija je zgrada planski i namenski podignuta u Karnegijevoj ulici 1928. godine.

Arhiv je čuvar pamćenja i dokaz da postojimo kao država, narod i pojedinci, rekao je on.

Patrijarh Irinej podsetio je na višegodišnju saradnju Arhiva Srbije i Arhiva Srpske pravoslavne crkve, njihov zajednički rad na očuvanju, zaštiti i obradi arhivskih dokumenata SPC iz 19. i 20. veka i izrazio nadu da će se ta saradnja i dalje nastaviti.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković ukazao je na značaj ove institucije i najavio da bi sledeće nedelje na sednici vlade trebalo da se nađe zakon o Arhivu Srbije kojim bi ova institucija ponovo nosila ime Državni arhiv Srbije.