Nagrada za roman “Ultramarin”

PinterestFacebookTwitterShare

Mileta Prodanović je za roman “Ultramarin” dobitnik književne nagrade “Stevan Pešić”, koja se dodeljuje od 1995.godine kao priznanje u savremenoj domaćoj književnosti, u žanrovima koje je zastupao Stevan Pešić ( 1939 – 1994), saopštio je žiri.
 
Nagradu dodeljuje Gradska biblioteka Novog Sada i Savet Mesne zajednice Kovilj, rodnog mesta rano preminulog pisca, u okviru manifestacije Memorijal Stevana Pešića, a ovogodišnjem dobitniku Prodanoviću diploma i novčani iznos biće uručeni na svečanosti u mesnoj biblioteci “Laza Kostić” u Kovilju, 20. decembra. 

Žiri za dodelu nagrade “Stevan Pešić” u sastavu Jovan Zivlak, predsednik, Vladimir Gvozden i Zoran Ðerić na jučerašnjoj sednici je, nakon razmatranja naslova iz užeg izbora, u kome su bila dela Marka Nikolića, Nikole Vujičića, Biljane Tasić i Vojislava Karanovića, jednoglasno odlučio da se ovogodišnja nagrada dodeli Prodanoviću. 

U obrazloženju nagrade žiri je istakao da je reč o uzbudljivoj knjizi kulture i erudizma, znanja i traganja za samorazumevanje, ali i o knjizi ultramarinske liričnosti i dubine, pripovedanju koje nastoji da razume svet i njegovu umetnost. 

Slikar i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Prodanović od 1983.godine objavljuje prozu, esejističke tekstove iz oblasti vizuelnih umetnosti i publicistiku. 

Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti književnosti i likovne umetnosti. Zastupljen je u nekoliko antologija, prevođen je na engleski, nemački, francuski, španski, italijanski, poljski, bugarski i mađarski. 

Prema oceni žirija, njegov roman “Ultramarin” je osobeni istraživački poduhvat, sačinjen od dve posebne knjige, jedna je u formi romaneskno – putopisnog izlaganja, a druga kao zbirka fotografija i reprodukcija koje oslikavaju autorovu mapu sećanja, od očevog ateljea, fotografija sa putovanja, njegovih morskih i azurnih refleksa, slika putopisnih pejzaža, italijanskih renesansnih veduta, njenih krovova i arhitektonskih uzleta, te dela slikarstva i skulpture. 

Dosadašnji dobitnici nagrade su značajni autori savremene srpske književnosti od Danila Nikolića, Jovice Aćina, Dragana Jovanovića Danilova, Radivoja Šajtinca, Milorada Belančića, Pere Zupca, do Ðorđa Pisareva i Franje Petrinovića.