Peti Kustendorf od 17. januara

PinterestFacebookTwitterShare

Peti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Emira Kusturice “Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.


Peti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Emira Kusturice “Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi 20 mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Đejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu festivala. Prijavljeno je više od 200 filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz oko 40 zemalja iz čitavog sveta, a odabrano je 20 koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Ocenjivaće ih međunarodni žiri – iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Organizatori festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora – “Momci, gde ste” Jelene Gavrilović, “Od pepela” Ognjena Glavonića, “Fragmenti” Ivana Stojiljkovića i “Samo što nismo” Marka Grbe Singa.

U selekciji su po tri filma iz Rusije i Poljske – “Marina” Sonje Karpunine, “Mlin za mlevenje kupusa” Vadima Vinera i “Selo” Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina, odnosno “Barbakan” Bartlomeja Zmude, “Glazgov” Pjotra Subotkoa i “Iščezavanje” Bartoša Kruhlika, a iz našeg regiona makedonski “Kraj sveta” Janija Bojadžija.

Takmiče se i “Pesme kiše” (Ajgul Bakanova, Kirgistan, Velika Britanija), “Vatromet” (Đakomo Abruceze, Italija, Francuska), “Musa” (Kristof Nanga-oli, Francuska), “Prazan hod” (Matis Burkhart, Nemačka), “Priča o kutiji za ručak” (Piter Dirks, Belgija), “Putovanje” (Simao Kajate, SAD, Portugalija), “Selo alto sause” (Fernando Pomares, Španija) i “Tulipan, Teksas i mi” (Li Filipovski, Kanada, Estonija).

U programu “Retrospektiva velikana” biće prikazani filmovi dvojice počasnih gostiju, a njihova nova ostvarenja uvrštena su u ciklus “Savremene tendencije” – “Arirang” Kim Ki-duka i “Bilo jednom u Anadoliji” Nuri Bilge Đejlana.

“Savremene tendencije” predstaviće i neke od najboljih filmova iz produkcije 2011. i njihove autore. Na listi su Ašgar Farhadi – “Razvod: Nader i Simin”, Marđan Satrapi i Vinsent Parono – “Piletina sa šljivama”, Alis Rorvaher – “Corpo Celeste”, Andreas Drezen – “Zaustavljen na putu”, Frederika Aspok – “Van granica” i Olivije Orle – “Pelikan Nikostratos”.

U programu “Velikani evropskog filma” biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru Saši Petroviću (1929-1994). Prateći program predstaviće debitantske i inovativne filmovime mladih stvaralaca iz Srbije i sveta. U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Francuske, Stribor i Trovači iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa Sonido Galo Negro iz Meksika i specijalni gosti sa Kube.