Monografija o Miri Banjac

PinterestFacebookTwitterShare

U svet glume Mira Banjac zakoračila je preko školskih i svetosavskih priredbi u njenom rodnom Erdeviku u Sremu, pre šest decenija. Nanizala je do danas nisku nezaboravnih likova malih i velikih žena. Niže ih dalje, neumorno.


Zastala je, samo nakratko, minulog vikenda. U Srpskom narodnom pozorištu, u društvu dragih koleginica Milene Dravić i Gordane Đurđević Dimić, teatrologa Miroslava Radonjića i Vesne Krčmar, novinara Duška Bogdanovića i Zorana Maksimovića, direktora Pozorišnog muzeja Vojvodine, promovisala je svoju najnoviju monografiju.

Knjiga u koju je stao ceo njen glumački život, propraćena je izložbom “Lica Mire Banjac”. Pomoću fotografija i filmskih kadrova, na jednom mestu, sakupljene su sve uloge male žene, velike glumice.

– Ponosna sam na tu galeriju žena iz svog naroda – rekla je nezaboravna Katica iz “Radovana Trećeg”, Marija iz kultne istoimene serije, Danica Čvorović iz “Balkanskog špijuna”, upravnica nudističkog kampa u “Lepoti poroka”, Ruža iz Barande…

Glumica koja je obeležila jedno veliko razdoblje jugoslovenskog i srpskog glumišta, ostala je skromna, realna i uravnotežena.

– U pozorištu je najvažnija koncentracija, a u životu ravnoteža – poručila je legenda našeg glumišta.

Nije Mira Banjac igrala samo na raskošnim pozorišnim scenama, već i u rudnicima, u ribarnicama, u aulama fakulteta. Obišla je Evropu, Australiju i Ameriku sa svojom “Ljubicom u prvom licu množine”.

U svom šeretsko-sremskom maniru, Mira Banjac se zahvalila svojim poštovaocima na privrženosti i uputila im izvinjenje što se “po ko zna koji put okupljate zbog mene”. A onda je, osmehnuta, dodala:

– Nije jednostavno vama da mi stalno dolazite, a nije lako ni imati 81 godinu i raditi šest decenija. Ali ja nastavljam i sutra da radim. Jer dok budem mogla da glumim, ja ću postojati.