Počinje snimanje domaćeg 3D filma „Zmajovini pangalozi“

PinterestFacebookTwitterShare

Snimanje igranog filma „Zmajovini pangalozi“, u režiji Bobana Skerlića, počinje 23. decembra u Banatskim Karlovcima, najavila je danas producentska kuća „ArtAkcija“.
 
Ovaj dugometražni porodični film i to u 3D tehnologiji zamišljen je kao ne baš vesela komedija sa elementima mjuzikla, čija tema je aktuelna – batina kao vaspitna metoda.
 
Radnja je smeštena u Jututuniju, koja liči na Srbiju s kraja 19. veka, ali nažalost i na ovu današnju, u kojoj je nasilje i dalje vid vaspitavanja. Glavni junaci su šestoro desetogodišnjaka, junaka preuzetih iz poezije Zmaj Jove Jovanovića – Pura Moca, Seka Pela, Lenji Gaša, Nespremna Ana, Ludi Tola i Laza Materina Maza.
 
Pored redovnih školskih predmeta, poseban izazov su im tadašnji vaspitni metodi – šiba, batina, kukuruz, samica, strah… Deca se različito nose sa tim izazovima, što im umnogome kreira sudbine.
 
Uz veliki broj dece, igraju i Tihomir Stanić (Zmaj Jova), Branislav Lečić (učitelj Rajica), Dragan Bjelogrlić (kralj), Bojana Maljević, Marko Gvero, Borka Tomović i mnogi drugi. Zbog teme kojom se bavi i u želji da pruže podršku projektu, u filmu će se, u posebnim ulogama, pojaviti veliki broj javnih ličnosti, među kojima Timoti Džon Bajford, Donka Špiček, Raša Popov i Ljubivoje Ršumović. Muziku za songove pišu poznati muzičari iz regiona.
 
Želja autorskog tima je da se uz najviše umetničke i tehnološke standarde, napravi drugačiji, zanimljiv i moderan porodični film, koji najsavremenijim filmskim jezikom govori o starim problemima našeg društva.
 
Film je dobio sredstva na konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i podršku Narodne kancelarije Predsednika Republike.
 
S obzirom na poruku filma da je fizičko kažnjavanje dece neprihvatljiv vid disciplinovanja, projekat je dobio podršku Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije zajedno sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i organizacijom Save the Children Norway, kao i stručnu pomoć beogradske kancelarije UNICEF-a.