Novi Sad postao vlasnik Zvezda filma

PinterestFacebookTwitterShare

Zvezda film, preduzeće koje iza sebe ima godine pokušaja radnika da ga održe u životu, jednu raskinutu privatizaciju i godinu dana stečajnog postupka, dobilo je nove akcionare i zvanično prešlo u ruke Grada Novog Sada.
 
Prema planu reorganizacije koji je usvojio Privredni sud, novi poverioci Zvezda filma su  gradska javno-komunalna preduzeća, a ideja je da akcionarsko društvo nastavi da obavlja osnovnu delatnost, prikazivanje filmova.
 
Planom reorganizacije Zvezda filma, čiji je kratkoročni cilj izbegavanje bankrotstva tog preduzeća, Grad Novi Sad je sa još pet svojih javnih preduzeća, postao većinski vlasnik Zvezda filma, pa će od sada i zvanično upravljati celokupnom imovinom tog akcionarskog društva.
 
„U cilju zaštite interesa i imovine Grada, Skupština grada imenovala je JP Poslovni prostor ispred grupe preduzeća da bude predlagač i nosilac Plana reorganizacije Zvezda filma“, kaže Milica Milović, portparolka Javnog preduzeća „Poslovni prostor“.
 
Za sprovođenje Plana reorganizacije Grad je preko javnih preduzeća izdvojio oko 40 miliona dinara. od tog novca prošle nedelje su isplaćeni dugovi poveriocima, od čega je najveći deo otišao na zaostale plate radnicima.
 
„Znamo da je Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o oduzimanju bioskopa Arena bez naknade. Na ovaj način, uz ovu isplatu od 40 miliona dinara od Poslovnog prostora, Grad će doći u situaciju da postane vlasnik svih objekata nekadašnjeg preduzeća Zvezda film za taj iznos koji je isplatio“, za RTV navodi advokat radnika „Zvezda filma“ Vujadin Masnikosa.
 
Dobro je što će na ovaj način od privatizacije biti sačuvani svi bioskopi Zvezda filma, ali je to urađeno na štetu radnika, kaže Masnikosa. Istog je mišljenja i nekadašnja šefica računovodstva u tom preduzeću, Radinka Stojadinov..
 
„Smatram da je Grad bukvalno oteo, a o radnicima niko ne razmišlja. Za nas bi značilo da dobijemo akcije za Arenu i za Katoličku portu za koje smo izdvajali svoja sredstva i koje smo godinama održali da ovaj grad ima bioskope kakve zaslužuje“, kaže Radinka Stojadinov.
 
Planom je predviđeno da se ponište sve akcije Zvezda filma izdate do datuma otvaranja stečajnog postupka, odnosno da svi vlasnici tih akcija gube pravo na njih. Očekuje se imenovanje nove uprave Zvezda filma koja će jednim delom zadržati osnovnu delatnost, to jest puštanje filmova, dok će se preostala imovina iznajmljivati.