Oskar Orsona Velsa prodat za 861.000 dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Statua Oskara koji je Orson Vels dobio za film „Građanin Kejn“, koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, prodata je na aukciji za 861.000 dolara.

Portparol aukcijske kuće „Nejt Senders“ iz Los Anđelesa Sem Heler rekao je da su se brojni kupci uključujući i iluzionistu Dejvida Koperfilda nadmetali kako bi došli do Velsove statue. Ime kupca zlatne statue nije poznato.

Orson Vels je Oskara dobio 1942. godine za najbolji scenario. Velsov Oskar bio je izgubljen decenijama, ali je u jednom trenutku statua ponovo pronađena posle njegove smrti 1985. godine. Snimatelj, koji je tvrdio da mu je Vels poklonio statuu, pokušao je da je proda 1994. godine, ali ga je Velsova ćerka Beatris Vels tužila i dobila vlasništvo nad statuom.

Kada je ona pokušala da proda Oskara 2003. godine, Akademija za film ju je tužila, ali je izgubila, a posle suđenja Beatrisa Vels je statuu prodala neprofitnoj fondaciji iz Kalifornije koja je opet pokušala da nagradu proda 2007. godine.

„Građanin Kejn“ je drama iz 1941. godine, koja je i dalje na vrhovima top lista najboljih filmova u SAD i Britaniji. Vels je režirao ovaj film i glumio glavnu ulogu.