Nikola Džafo se vraća slikanju

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba novosadskog slikara Nikole Džafa „Slikarstvo: Drugi put među slikarima“ biće otvorena 22- decembra uveče u beogradskoj galeriji Nova.
 
Nikola Džafo (61) se od 1990. godine pasivizirao u slikanju i aktivirao se u bavljenju angažovanim umetničkim performansima.

Godine 1993. osnovao je grupu Led art, a 1995. bio je suosnivacc Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.Tokom 2000. godine u Novom Sadu osnovao je Art kliniku.

Džafo je u pratećem materijalu uz izložbu napisao da je tokom devedesetih godina prošlog veka, koje su „donele zlo“, smatrao da je „nemoralno zatvoriti se u atelje, mudrovati o potezima, boji, slikarskoj formi, isključiti se iz dnevnih tokova“.

„Nedavno sam ponovo počeo da slikam. Ne znam da objasnim zašto. Možda zato što oduvek verujem u utopiju da umetnost može da leči i menja svet“, naveo je Džafo.

Nikola Džafo je rođen 1950. u Novom Sadu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, a magistrirao 1981. Živi i radi u Petrovaradinu. Izložba „Slikarstvo: Drugi put među slikarima“ trajaće do kraja januara 2012. godine.