Omaž Kenu Raselu u Kinoteci

PinterestFacebookTwitterShare

Jugoslovenska kinoteka prikazuje od 21. do 23. decembra, umesto ranije najavljenih egipatskih filmova, izbor iz opusa britanskog reditelja Kena Rasela, koji je nedavno preminuo u 85. godini.
 
Omaž Raselu počinje filmovima “Zaljubljene žene” (1969), “Demoni” (1971) i “Divlji mesija” (1972), a biće prikazani i “Gustav Maler” (1974), “Tomi” (1975), “Koreni priviđenja” (1980) i “Zločin i strasti” (1984).

Kultni britanski filmski reditelj Ken Rasel (Henry Kenneth Alfred Russell), samosvojni buntovnik u filmskoj industriji, gostovao je proteklih godina i na ovim prostorima – kao zvezda festivala Palić i Motovun.

Preminuo je 27. novembra u bolnici, posle serije moždanih udara.

Aktivan i u poodmaklim godinama, Rasel je nedavno pristao da režira muzički igrani film “Alisa u zemlji čuda” i već je radio na scenariju i odabiru glumaca. Rasel nije bio miljenik filmske industrije, pa je poslednjih godina uglavnom radio filmove o svom trošku, digitalnom tehnologijom i distribucijom preko interneta.

Pre dve godine otvorio je 16. Festival evropskog filma Palić, koji mu je dodelio i nagradu “Aleksandar Lifka” za životno delo, a 2008. godine bio je i zvezda 10. Motovun film festivala, na kojem je dobio nagradu “Maverick”, namenjenu autorima koji su zadužili filmsku istoriju kršenjem tabua, izvrtanjem ustaljenih normi i proširivanjem granica filmskog izraza.

Prvi veliki uspeh postigao je ekranizacijom romana „Zaljubljene zene“ (D.H.Lawrence), koji je glumici Glendi Džekson (Jackson) doneo Oskara, a bio je nominovan i za nagradu za najbolji film, scenario i režiju. Posebno je poznata scena rvanja Olivera Rida (Reed) i Alana Bejtsa (Bates), koja je jedan od prvih prikaza potpuno golih muških tela u mejnstrim filmu.

Orgijastičkim filmom „Demoni“ (1971) o crkvenim čistkama u doba kardinala Rišeljea, Rasel je podelio filmski svet na zgrožene moraliste i na one koji su ga smatrali novim Orsonom Velsom (Welles). Taj film je bio zabranjen ili skraćen u mnogim zemljama. Glavnim glumcima Vanesi Redgrejv (Vanessa Redgrave) i Oliveru Ridu u Italiji je čak bio zabranjem ulazak u tu zemlju tri godine, iako je film trijumfalno prikazan u Veneciji i osvojio nagradu Društva italijanskih kritičara za najbolju režiju.