Ulaže li Srbija dovoljno u kulturu?

PinterestFacebookTwitterShare

Koliko institucija kulture Srbija ima, koliko se za kulturu poslednjih godina odvajalo, koje su opštine u Srbiji „šampioni“ po količini sredstava uloženih u kulturu, pokušava da odgonetne najnovije istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
 
Odgovore na postavljena pitanja otkrivaju najnovija istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sažeta u kapitalnoj publikaciji „Kulturni resursi Srbije“ (Kulturne politike na nivou okruga Srbije i Lokalne kulturne politike), koja će biti predstavljena u prostorijama Zavoda u ponedeljak 26. decembra.

U istraživanju se nalaze i zanimljive informacije o tome koje pozorište je najposećenije, a koje „lansira“ najviše premijera godišnje, koja kulturna institucija je najstarija, koja ima „najkraći radni staž“, a koje biblioteke bi mogle da zauzmu počasno mesto.

Na konferenciji za novinare biće reči i o tome koji su najveći problemi kulturnih institucija u Srbiji, kao i šta o tome misle predstavnici lokalnih samouprava. Istraživači Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka obišli su sve opštine u Srbiji, vodili preko hiljadu razgovora sa akterima u kulturi i poslali svim kulturnim ustanovama i organizacijama upitnike preko kojih su dobili informacije bitne za sagledavanje kulturne politike u zemlji, što ovom istraživanju daje epitet do sada najambicioznijeg i najobuhvatnijeg projekta u ovoj oblasti.

Projekti Kulturni resursi Srbije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka omoućavaju kompletan uvid u kulturu Republike Srbije u poslednjih nekoliko decenija i predstavljaju dragocenu osnovu za strateška promišljanja kako na nacionalnom nivou, tako i na nivou gradova i opština, ali i na nivou pojedinačnih ustanova kulture.

Publikacija Kulturni resursi Srbije veoma je značajna i za umrežavanje i institucija i organizacija u kulturi, ali i za međusektorska i međuresorna povezivanja i treba da doprinese osnaživanju lokalnih kulturnih kapaciteta, pospešivanju procesa decentralizacije u oblasti kulture i definisanju kulturne politike Srbije. U pitanju je prava riznica informacija, koja može biti podjednako zanimljiva i korisna institucijama, nevladinom sektoru, zaposlenima u kulturi, ali i pojedincima zainteresovanim za kulturnu ponudu u njihovom kraju ili Srbiji uopšte.

U predstavljanju rezultata istraživanja i publikacije „Kulturni resursi Srbije“ će učestvovati Aleksandar Lazarević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Bojana Subašić, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Milena Dragićević Šešić, profesorka menadžmenta u kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Predrag Marković, ministar za kulturu Republike Srbije.