Izložba aktova Petra Dobrovića

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba „Akt u slikarstvu Petra Dobrovića“ biće otvorena sutra uveče u Galeriji Petra Dobrovića u Beogradu.
 
Na izložbi, koja će trajati do decembra 2012. godine, predstavljeno je 29 ovog umetnika iz različitih perioda njegovog opusa rađenim u različitim tehnikama.

Autor izložbe Rajka Bošković rekla je da je akt kao tema zaokupljao Dobrovića (1890-1942) od samog početka i da mu se tokom celog svog umetničkog stvaranja vraćao.

Dobrović je na akt gledao kao na povod za različita istraživanja od mitoloških i bilbijskih tema u ranom periodu do kubističkih, ekspresionističkih i fovističkih formi, anatomskih studija i intimističkih prikaza akta u enterijeru. Ideja je izložbe je da se predoči nagost kao fenomen i shvatanje da nije greh već iskonsko stanje ljudskih bića, rekla je Bošković.

Autorka, koja je i viši kustos Muzeja savremene umetnosti, izložbu je podelila u nekoliko celina koje najčešće hronološki prate razvoj akta u Dobrovićevom opusu. Prva celina obuhvata dva rada koja predstavljanju vrhunac njegovog opusa i tretiraju nagost kao fenomen. Potom sledi mitološke teme iz 1920ih kada umetnik još uvek nije bio dovoljno slobodan da prikaže akt sam po sebi već ga je smeštao u mitološke okvire.

Jedan od kurioziteta izložbe je i Dobrovićev stojeći autoakt. Dobrović je jedan od malobrojnih slikara koji je radio i autoaktove.

Za razliku od Direrovih autoaktova, na kojima je sebe predstavljao u periodu tokom ili posle bolesti koja je ostavljala traga na telu, Dobrovićev autoakt predstavlja odu telu, naročito ako se uzme u obzir da je u vreme nastanka tog dela umetnik imao 44 godine.

Posebna celina izložbe su slike iz zrelog perioda kada je akt prihvaćen kao povod za slobodu izraza. Slike su rađene u žestokim potezima, jakim bojama, izobličenim konturama. Model na jednom od aktova je i umetnikova supruga Olga.

Izdvojenu celinu čini takozvana slika u slici, odnosno akt uklopljen u mrtvu prirodu ili sliku skulpture, potom slede intimistički sižei, odnosno aktovi rađeni u intimnom enterijeru, predstavljeni kako sede ili se češljaju ili ogledaju kao i aktovi na kojma je telo svedeno na kubističke odnose masa.

Galerija Petra Dobrovića otvorena je 1974. godine i poseduje fond od 124 dela autora. O njoj se stara Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a od 2010. godine prave se godišnje postavke iz opusa Petra Dobrovića.

Prošle godine bila je predstavljena izložba „Remek dela Petra Dobrovića“ autorke Žane Gvozdenović, dok će Dobrovićevi aktovi obeležiti 2012. godinu.

Iduće godine Fakultet likovnih umetnosti obeležava 75 godina postojanja i Galerija Petra Dobrovića, koji je bio i osnivač ovog fakulteta, učestvovaće pratećim programima u obeležavanju ovog jubileja.