Izložba „Mostovi Beograda“ u centru grada

PinterestFacebookTwitterShare

Na uglu ulica Kneza Mihaila i Zmaj Jovine 23. decembra biće postavljena izložba “Mostovi Beograda“ na kojoj će biti predstavljen istorijski razvoj i urbani značaj beogradskih mostova od 1884. do 2011. godine.
 
Ideja je da se na javnom gradskom prostoru, neposredno pre otvaranja novog Mosta na Adi, predstavi istorijat beogradskih mostova. Izložba ima 8 trostranih panoa sa starim i novim fotografijama mostova, gravirama i prigodnim tekstovima, a svaki pano je posvećen po jednom postojećem gradskom mostu, zaključno sa novim Mostom na Adi.

Izložba hronološki predstavlja: Stari železnički most (1884), Most kralja Aleksandra I (1934), Most kralja Petra II (1935), Most na Savi (1942), Most bratstva i jedinstva (1956), Most Gazela (1970), Novi železnički most (1979) i prati izgradnju novog Mosta na Adi (2011).

Izložbu je realizovao viši kustos Muzeja grada Beograda Darko Ćirić, likovno rešenje i grafičku pripremu uradio je Ivan Benusi. Manifestaciju podržavaju pored generalnog pokrovitelja Grada Beograda i novinska agencija Tanjug i gradska opština Čukarica.

Izložba će trajati do kraja januara 2012.godine.