Predstavljen novi Kaningemov roman

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavačka kuća „Arhipelag“ predstavila je 22. decembra roman „Dok ne padne noć“ Majkla Kaningema, najavljujući tom prilikom brojne ekskluzivnosti koje pripremaju za narednu godinu.
 
Srpsko izdanje romana „Dok ne padne noć“ jedno je od prvih izdanja ovog romana van engleskog govornog područja, kazao je glavni urednik „Arhipelaga“ Gojko Božović. Kaningemovo najnovije delo objavljeno je u SAD pre godinu dana, a na srpski jezik prevela ga je Anika Krstić. 

„Ovo je pre svega ljubavni roman, topla priča o dvoje četrdesetogodišnjaka u braku, koji veruju da su zajedno za celi život, ali vremenom otkrivaju koliko se njihovi lični svetovi ne poklapaju. To je velika knjiga koja pokazuje da teme iz privatnosti mogu da budu jednako uzbudljive kao i istorijske“, izjavio je Božović. On je posebno pohvalio veliki raspon tema u romanu, koji između ostalog dočarava Njujork i njegove stanovnike u periodu posle terorističkog napada 2001. godine. 

Majkl Kaningem, američki romansijer i pripovedač, rođen je 1952. godine u Ohaju, a odrastao je u Kaliforniji. Studije engleske književnosti završio je na Univerzitetu Stenford. Trenutno predaje kreativno pisanje na Jejlu. Autor je čuvenih romana „Dom na kraju sveta“, „Krv i meso“ i „Sati“. Upravo roman „Sati“, koji je posvećen sudbini Virdžinije Vulf, doneo mu je Pulicerovu nagradu za prozu, kao i nagradu Pen/Fokner. Na osnovu tog romana nastao je i nagrađivani istoimeni filmStivena Daldrija koji je doneo Oskara glumici Nikol Kidman.