Virtuelni Valentinov muzej

PinterestFacebookTwitterShare

Brojni muzeji od Njujorka do Firence u svojoj ponudi imaju i izložbe u virtuelnom svetu, ali nedavno je otvoren jedan muzej koji postoji samo u digitalnoj verziji. Šta se nudi u tom muzeju?

Više od 300 haljina i hiljade drugih eksponata mogu se videti u „Valentino Garavani virtuelnom muzeju“. Sa potpuno virtuelnim muzejom, italijanski modni dizajner sebi je podigao spomenik. Čak je i konferencija povodom otvaranja priređena na odgovarajući način- prenošena je preko „Jutjuba“.

Ulaznica je besplatan program koji se može skinuti sa sajta muzeja. Klikom miša posetilac kreće kroz trodimenzionalne prostorije koje bi se u realnosti prostirale na više od 10.000 kvadratnih metara.

Revija iz 1968.


Prednosti digitalizovanja koriste i klasični muzeji, ali Valentino Garavani je otišao korak dalje. Taj 79-godišnjak je svoja dela predstavio isključivo u virtuelnom svetu, što je i jeftinije.
 
„Jedino na čemu uvek insistiram jeste ulepšavanje žena. Kad sam na ulici, obraćam pažnju na to šta ljudi vole, a šta ne. To je veoma važno“, kaže Valentino.

Posetioci muzeja mogu videti i reviju iz 1968. kada je Valentino predstavio skoro potpuno belu kolekciju ili izvođenje bečkog Državnog baleta 2010. za koji je Valentino dizajnirao kostime.

Saveti za mlade


Muzej se ne bavi samo modom, već pruža i pogled u privatan život Valentina i njegovog dugogodišnjeg životnog i poslovnog partnera, Đankarla Đametija.
 
„Mislim da dizajneri koji su imali tako puno u životu, kao što je Valentino, moraju da daju nešto za uzvrat. Kome da daju? Ljubiteljima njegovih dela, ali i mladim generacijama koje žele da nauče nešto od njega“, kaže Đameti.

Zato postoji i jedna soba u muzeju u kojoj Valentino na osnovu njegovih 10 haljina objašnjava kako zapravo radi i daje savete. Garavanijev dizajn je postavio nove standarde. Sa njegovim virtuelnim muzejom će mu to opet poći za rukom.