Gornji Milanovac: Rekordan broj umetnika na Bijenalu minijature

PinterestFacebookTwitterShare

Za svetski Bijenale umetnosti minijature u Gornjem Milanovacu ove godine prijavio se rekordan broj umetnika. Na konkurs je pristiglo 1.700 radova od 900 autora iz čak 40 zemalja!

– Selekciona komisija je za izložbu, koja će biti otvorena 23. aprila sledeće godine, odabrala 1. 000 radova 650 umetnika – potvrđuje kustos Radoš Gačić, urednik Likovnih programa u milanovačkom Kulturnom centru.

Radove su slali ugledni umetnici sa svih kontinenata, a najviše ih je iz zemalja Evropske unije, Srbije i zemalja nekadašnje Jugoslavije, Kanade, Japana, Rusije, SAD, Australije, Brazila, Argentine, Meksika. Prvi put na Bijenale se prijavio i jedan umetnik Bangladeša.

Bijenale minijature, čiji je osnivač akademski slikar iz Gornjeg Milanovca Milan Miletić, je najprestižniji i najmasovniji u svetu, jer neguje najviše umetničkih žanrova, u okviru dimenzije 10 puta 10 cenitimetara. To su slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, fotografija, primenjena i sakralna umetnost, plus umetnosti intermedija.

Video-tehnika, koja je kao žanr uvedena na pretprošlom Bijenalu, a umetnici minijature je ocenili kao “uljeza”, ovoga puta neće biti u konkurenciji. Ovo je “Novostima” potvrdio i Zdravko Vučinić, predsednik Umetničkog saveta Kulturnog centra.

– Video žanr uopšte ne pripada umetničkoj porodici ovog Bijenala, jer za razliku od njih, umesto na maksimalnih 10h10 cm, može da se predstavlja uživo na TV ekranima najvećih dimenzija – stav je Miletića, osnivača Bijenala. 

ŽIRI 
MEĐUNARODNI žiri 11. Bijenala ima tri člana. Čine ga poznati istoričar umetnosti i kritičar Manolis Janadakis iz Grčke, profesor Branko Raković sa Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i Zdravko Vučinić, predsednik Umetničkog saveta Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.