Paklene ulice hit među piratima

PinterestFacebookTwitterShare

Film “Paklene ulice 5” (Fast five), peti nastavak filmskog serijala “Fast and Furious” poneo je nezahvalnu titulu filma koji je najviše puta ilegalno preuzet sa interneta u 2011. godini.


Iako je pomenuti film ilegalno preuzet više od devet miliona puta, to nije ni blizu rekorda koji je prošle godine postavio “Avatar” Jamesa Camerona. Naučno-fantastični ep zabeležio je šesnaest miliona ilegalnih preuzimanja sa internet. 

“Paklene ulice 5” je, uprkos ovom podatku, oborio nekoliko rekorda u zaradi na blagajnama. Tako je ovo film sa najvećom zaradom tokom prvog vikenda prikazivanja, za severnoameričke bioskope u aprilu. 

Ipak, kritičari ocenjuju da je ovoliko broj ilegalnih kopija posledica činjenice da većina ljudi ipak nije želela dati novac na ovaj film. Poređenja radi, poslednji nastavak serijala “Hari Poter” ilegalno je preuzet “samo” šest miliona puta, ali je zato postao treći film sa najvećom bioskopskom zaradom u istoriji kinematografije. 

Kako je 23. decembra objavio “The Hollywood Reporter”, ilegalno preuzimanje filmova ove godine nije zabeležilo porast u odnosu na prethodnu, 2010. godinu. S druge strane, broj novih korisnika “BitTorrent-a” je porastao. 

Film “Mamurluk u Bankoku”, nastavak avanture iz Las Vegasa, našao se na drugom mestu ove liste sa nešto manje od osam miliona preuzetih kopija, dok je na trećem mestu film “Thor” sa oko osam miliona ilegalno preuzetih kopija. 

Celokupna lista izgleda ovako: 

1. Fast Five (9.3 miliona ilegalno preuzetih kopija) 

2. The Hangover II (8.8 miliona) 

3. Thor (8.3 miliona) 

4. Source Code (7.9 miliona) 

5. I Am Number Four (7.7 miliona) 

6. Sucker Punch (7.2 miliona) 

7. 127 Hours (6.9 miliona) 

8. Rango (6.5 miliona) 

9. The King’s Speech (6.3 miliona) 

10. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (6 miliona)