Oko 250 umetničkih dela u posedu Narodne biblioteke Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Narodna biblioteka Srbije poseduje oko 250 umetničkih dela koja još nisu našla svoja mesta u tom hramu kulture. Biblioteka će u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti proceniti tu zbirku i izložiti najvrednije iz te kolekcije. 
 
Posle četiri godine i više od četiri miliona evra, Narodna biblioteka Srbije je obnovljena. Međutim, ostalo je nedovršenog posla, jer biblioteka poseduje oko 250 umetničkih dela, koja još nisu našla svoja mesta u tom hramu kulture.
 
Na njenim zidovima je mali broj slika, iako imaju bogatu likovnu kolekciju, koja je sada u mraku depoa. Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić kaže da će u narednom periodu u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti, proceniti tu zbirku.
 
„Kada taj ceo posao procene zbirke bude završen, mi ćemo pristupiti izlaganju onoga što je najvrednije iz te kolekcije“, kaže Ugričić za RTS.
 
Komisija Muzeja savremene umetnosti pregledala je zbirku i zaključila da tu ima ne samo značajnih dela, već i onih kojima pripada status kulturnog dobra.
 
„Zaključili smo da je veoma ozbiljno prikupljena ta zbirka i zaista predstavlja one bitne tendencije na likovnoj sceni Beograda i Srbije poslednjih godina 20. veka“, kaže Žana Gvozdenović, savetnik Muzeja savremene umetnosti.
 
Prema njenim rečima, bilo bi izuzetno značajno da se formira stalna postavka.
Među malobrojnim izloženim slikama, gotovo počasno mesto dobio je koncept neprimeren biblioteci. Reciklirano je 20 tomova srpske bibliografije od 1868. do 1944. godine. 
 
Direktor Biblioteke Ugričić objašnjava da je iskorišćen jedan broj primeraka bibliografije sa greškom u štampi. Međutim, uništavanje knjiga ima tragičan prizvuk i nije dobra poruku. U ovoj biblioteci pogotovo. 
 
Umesto ovog konceptualnog dela, bilo bi mnogo bolje odabrati sliku iz bogatog fundusa Narodne biblioteke Srbije.