Koncerti „Gudača Sv.Đorđa“ i Stefana Milenkovića

PinterestFacebookTwitterShare

Renomirani kamerni orkestar “Gudači Sv. Đorđa”, koji sledeće godine obeležava 20 godina postojanja, održaće večeras u Novom Sadu i 29. decembra u Beogradu Novogodišnji koncert sa violinistom Stefanom Milenkovićem.
 
Karte za večerašnji koncert u novosadskoj Sinagogi su rasprodate a beogradski koncert sa istim programom održaće se u Kolarčevoj zadužbini.

Član Gudača, violončelista Srđan Sretenović podsetio je juče u Skupštini Beograda, prilikom potpisivanja strateškog partnerstva sa projektom “Beograd 2020”, da je ovaj ansambl osnovao 1992. godine tada najugledniji violista i pedagog Petar Ivanović od najboljih učenika Škole za muzičke talente u Ćupriji i studenata muzike.
 
“Tada je sve krenulo, bili smo studenti prvih godina FMU, rasli smo i sazrevali zajedno sa orkestrom koji je danas zreo ansambl sa sedam članova univerzitetskih profesora, izvrsnim solistima kao što su violinisti Marija Šspengler i Miloš Petrović”, kazao je Sretenović.

Skupu aktivnih i iskusnih muzičara na ova dva koncerta pridružiće se violinista svetskog renomea Milenković koji je juče sa dekanom FMU dr Dubravkom Jovičić potpisao je petogodišnji angažman i postao prvi gostujući profesor ove institucije.
Ovo prestižno zvanje stiče se izborom na Senatu Univerzitata.

Milenković će narednih dana na FMU održati masterklas odabranim studentima gudačkog odseka a kako se nadaju u ansamblu “Gudači Sv.Đorđa”, pored dva zajednička koncerta narednih pet godina očekuju veći angažman Milenkovića u svojim redovima.

Na programu Novogodišnjeg koncerta su popularna, lepršava dela za dobro raspoloženje, izvešće “Godišnja doba za violinu i gudače” Astora Pjacole, “La campanela” Nikola Paganinija i “Serenadu za gudače” Petra Iljiča Čajkovskog.