Holivud snima film po romanu Srbina

PinterestFacebookTwitterShare

Po romanu Siniše Živkovića „Put Magelanove mape“ uskoro će se snimati igrani film u Holivudu! Pikarski roman, kako piše u podnaslovu knjige, u izdanju „Prometeja“, govori o falsifikatoru starih geografskih karata.
 
Glavni lik, Beograđanin Miloš, kupuje dve originalne stare karte, dodaje dve svoje, falsifikovane, i pravi atlas koji prodaje u Njujorku. Kada kupac, antikvar Voren Oldridž, otkrije da je prevaren, između njih dvojice dolazi do sukoba koji dugo traje i dramatično se završava. Ova Živkovićeva priča već je „otputovala“ u jedan od velikih holivudskih studija, dok će se pisac u martu sledeće godine zaputiti u svetski centar filmske industrije, da uobliči scenario.
 
– Roman ima dva dela, istorijski i savremeni. Ako bi Amerikanci odlučili da snimaju sve, onda će to zahtevati mnogo veći budžet – priča Živković, koji za „Novosti“ otkriva da je najveći „krivac“ što će se srpska knjiga pretočiti u holivudski film, zapravo njegov sin, koji u Los Anđelesu živi i radi. – On je blizak filmskoj i TV industriji, i roman već čitaju čelni ljudi nekoliko holivudskih studija. Veoma su zainteresovani, a mislim da je ovo prvi roman iz Srbije po kojem će se snimati film.
 
Na pitanje koga bi od glumaca voleo da vidi u ostvarenju rađenom po njegovom romanu, novosadski pisac kaže:
 
– Ne mogu da odlučujem o tome, to će sve raditi Amerikanci. Jedino što bih eventualno voleo je da Dragan Nikolić glumi u nekoliko početnih i završnih scena. To, naravno još nije izvesno, Draganu sam tek poslao roman na čitanje, jer bih baš voleo ga da vidim u tom filmu.
 
Živković kaže i da je uzbudljiva pomisao da će priču iz njegovog romana videti gledaoci iz celog sveta, jer se radnja romana po svetu i događa:
 
– Priča je posebno zanimljiva za Portugalce i Špance, koji su i organizovali prve ekspedicije – kaže pisac romana „Srpski triler“, „Otkrivanje zemlje“ i „Bilo jednom na Dorćolu“.