“Forest Gamp” među 25 filmova Nacionalnog filmskog registra

PinterestFacebookTwitterShare

Kongresna biblioteka saopštila je danas da je Oskarima nagrađen film iz 1994. “Forest Gamp” sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, jedan od 25 filmova koji će ove godine biti uključeni u Nacionalni filmski registar, najveću svetsku arhivu filmskih, TV i zvučnih snimaka.
 
Najstariji filmovi koji će biti uvršten u registar su nemi filmovi iz 1912. – “The Cry of the Childrem” (Plač dece) o deci radnicima i “A Cure for Pokeritis” o komičaru Džonu Baniju, kao i prvi dugometražni film Čarlija Čaplina “The Kid” (Klinac) iz 1921. Filmovi koji su izabrani, među 2.228 kandidata, su “kulturno, istorijski ili estetski” važni, navodi se u saopštenju Kongresne bilbioteke.
 
“Ovi filmovi su izabrani zbog njihovog značaja za američku kulturu. Naše filmsko nasleđe mora biti zaštićeno jer ova kinematografska blaga dokumentuju našu istoriju i kulturu i odražavaju naše nade i snove”, dodaje se u saopštenju. Među filmovima su i Diznijev “Bambi”, film noar “The Big Heat”, “Kad jaganjci utihnu”, originalni “Rat svetova”, “Čelični konj” Džona Forda.