Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradska filharmonija će tradicionalni novogodišnji koncert održati 30. decembra u 20 sati na Kolacu. Uz dirigenta Rosena Milanova, na koncertu će se predstaviti i tri mlada pevača: sopran Branislava Podrumac, mecosopran Dragana Popović i bariton Ipča Ramanović.
 
Ipča Ramanović je već nastupao sa Beogradskom filharmonijom i Zubinom Mehtom u Dubroniku prošlog leta, Dragana Popović iz svoje karijere ističe učešće na koncertu u Bečkoj državnoj operi, a Branislava Podrumac, osim solističkih nastupa i uloga koje je ostvarila, posebno neguje izvođenje tradicionalne i duhovne muzike i savremenih dela klasične muzike.
 
– Izvodićemo muziku karakterističnu za bečku školu devetnaestog veka. To je muzika uz koju ćete poželeti da zaigrate, lagana je i odiše festivalskom atmosferom. Ideja Filharmonije o obeležavanju novih godina različitih kultura muzikom je odlična, slavimo različitost na jedan potpuno apolitičan i nereligiozan način. I jako sam srećan što sam ponovo sa orkestrom Beogradske filharmonije, bio sam ovde u aprilu i našu saradnju pamtim kao fenomenalno iskustvo – poručio je Rosen Milanov pred novogodišnji koncert.
 
Beogradska filharmonija će održati tri uzastopna novogodišnja koncerta i produžiti praznično raspoloženje tokom čitavog januara. Osim koncerta po gregorijanskom kalendaru, novogodišnji koncert po julijanskom je predviđen za 13. januar, a kineska nova godina biće obeležena 20. januara sledeće godine. (Kolarac, 20h), čime će biti završen ciklus Nove godine.
 
Kroz ciklus od pet novogodišnjih koncerata, za koji je Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta dobila podršku Evropske unije, Filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.
 
Na svakom koncertu domaćin je predstavnik zajednice čija se nova godina obeležava, tako da će na ovom koncertu domaćin biti beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.