Kočićeva knjiga i pero Vidi Ognjenović

PinterestFacebookTwitterShare

Nagrade „Kočićeva knjiga“ i „Kočićevo pero“ Zadužbine „Petar Kočić“ uručene su danas književnici Vidi Ognjenović za celokupno književno stvaralaštvo i za knjigu godine „Posmatrač ptica“.

Predsednik žirija Nikola Vukolić je rekao da se ta priznanja dodeljuju skoro 20 godina bez ograničenja književnog postupka, tematike i žanra, piscima koji na svojstven način slede lepotu Kočićeve reči.

Prema njegovim rečima, roman Vide Ognjenović „Posmatrač ptica“ o stradanju u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata, govori o suočavanju sa strahovima i zabludama i jedno je od najboljih dela te autorke.

„Knjiga se čita u jednom dahu. Ona je zanimljiva, psihološki i kompoziciono izbalansirana, pisana kultivisanim stilom pisca koji oseća reč, a povrh toga poznaje i tajne zanata, spisateljskog i teatarskog“, rekao je Vukolić.

Laureat Vida Ognjenović rekla je da se angažovanom delu Petra Kočića ne može poreći političkih zamah, ali da on nije nadmašio njegov literarni rad.

„Volim nagrade koje nose ime po piscima jer je i to način održavanja kontinuiteta u literaturi“, rekla je Ognjenović i dodala da je rado čitala Kočićeve pripovetke koje krasi vrhunska psihološka napetost.