U konkurenciji za Nobelovu nagradu Andrić pobedio „Gospodara prstenova“

PinterestFacebookTwitterShare

Pre pola veka, kada je Nobelova nagrada za književnost dodeljena Ivi Andriću, trilogija “Gospodar prstenova” Dž. R. R. Tolkina odbijena je kao drugorazredna proza, oktrio je 3. januara švedski novinar Andreas Ekstrom.
 
Iako je godinama kasnije „Gospodar prstenova“ stekao veliku slavu, i proglašen najvoljenijom knjigom u Velikoj Britaniji, ova mitska priča nije donela Nobelovu nagradu za književnost svom autoru, otkrio je nedavno Ekstrom. 

“Privatno se više od pet godina bavim istraživanjem dodele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među potencijalnim kandidatima. Danas ima oko trista predloga godišnje, ali pre pola veka godina njihov broj kretao se oko pedeset. I niko nije mogao ni da pretpostavi ko je pobedio”, objavio je Ekstrom u švedskim novinama. 

Tolkina je za Nobelovu nagradu predložio Klaj Stepis Luis, poznat po “Letopisima Narnije”. Iako je bilo uzeto u razmatranje, Tolkinovo delo okarakterisano je kao siromašna proza. “Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije”, napisao je tadašnji član žirija Anders Osterling. 

Iste godine Andrića su članovi akademije pohvalili za epsku snagu romana „Na Drini ćuprija, kojom je oblikovao motive i ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje. Bio je to prvi i jedini put da je pisac sa bivših jugoslovenskih prostora nagrađen ovim prestižnim priznanjem.