Ćirilica i srpska kultura u Rimu

PinterestFacebookTwitterShare

U Rimu će sutra, 10. januara, u Muzeju rimske civilizacije biti otvorene dve značajne izložbe – „Srpska kultura – put kroz vekove“ i „Ćirilica“.

Izložbe, koje će otvoriti ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović, deo su manifestacija i kulturnih događaja koje se u glavnom gradu Italije odigravaju u okviru Meseca srpske kulture u Rimu, sa ciljem da se italijanskoj javnosti predstave likovna i pozorišna umetnost, muzika, jezik i književnost Srbije.

Izložbe „Srpska kultura – put kroz vekove“ i „Ćirilica“, čiji su autori Ružica Cvetić i Bojan Tubin, odnosno Dragana Nikolić i Jelena Hadži-Nikolić, nastale su na osnovu priča i iskustava italijanskih dopisnika koji su živeli u Srbiji.

Istog dana o svojim iskustvima i poznavanju Srbije govoriće na okruglom stolu više italijanskih novinara i publicista, među kojima su Enio Remondino sa televizije RAI, Renato Kaprile iz dnevnog lista „La Republika“, Roberto Spanjoli sa radija Radikale, Ðuzepe Zakaria iz La Stampe. Posetioci će tom pirlikom moći da čuju i izlaganje advokata Enrikija Silveria na temu „Pravne i verske reforme Konstantina I – Rimsko carstvo od Rima do Konstantinopolja“.

Manifestacija Mesec srpske kulture deo je projekta „Umetnost i kultura Istočne Evrope u Rimu“, koju promoviše Sekretarijat za kulturu i istorijski centar prestonice Rima u saradnji sa gradskim poslanikom za Evropu Tetjanom Kuzik.

Mesec srpske kulture otvoren je krajem decembra izložbama radova pet sprskih umetnika, koji žive i stvaraju u glavnom gradu Italije. Do kraja januara rimskoj publici predstaviće se i gitarista Tibor Tepić, ansambl TAJJ iz Novog Sada, a biće izvedeni i pozorišni performans po romanu „Igra anđela“ Ljiljane Habjanović, kao i zbirka pozorišnih komada Dušana Kovačevića.

Manifestacija se zatvara 27. januara, proslavom Svetog Save, koji će srpska zajednica u Rimu obeležiti uz tradicionalnu i izvornu muziku grupe VED iz Vranja i intoniranje himne Svetom Savi u izvođenju operske pevačice Dragane Moles.