Uži izbor za Vitalovu nagradu

PinterestFacebookTwitterShare

Žiri Vitalove nagrade za književnost „Zlatni suncokret“ odabrao je danas četiri naslova u uži izbor za nagradu koju šesnaesti put dodeljuje fabrika „Vital“ iz Vrbasa.

 
Žiri Vitalove nagrade u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden održao je četiri sednice i nakon razmatranja naslova iz šireg izbor je odabrao četiri kandidata za nagradu.
 
U užem izboru su pripovetka Dejana Tiaga Stankovića „Odakle sam bila, više nisam“ i tri romana: Uglješe Šajtinca „Sasvim skromni darovi“, Krste Popovskog „Ej“ i Branka Čankovića „20 sati“.
 
Žiri se opredelio za četiri prozne knjige koje na umetnički uobličen način govore o našem vremenu, o politici života i posrednim i neposrednim društvenim silama koje ga oblikuju, naveo je u saopštenju predsednik žirija Zivlak. Reč je o četiri vredne pripovedačke knjige koje sa umetničkom doličnošću i sugestivnošću tumače i imaginiraju svet našeg vremena i sudbine pojedinaca.
 
Žiri će saopštenje o dobitniku Vitalove nagrade predočiti javnosti najkasnije do prve polovine februara 2012. godine.
 
Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu na srpskom u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljenu u toku prethodne godine.
 
Dobitniku nagrade pripada novčani iznos, kao i štampanje nagrađene knjige.