Festival „Sedam veličanstvenih“ po osmi put

PinterestFacebookTwitterShare

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan ove zime osmi put, od 25. do 29. januara, u organizaciji Centra za vizuelne komunikacije „Kvadrat“ iz Beograda.
 
Program će u velikoj dvorani „Sava centra“ otvoriti film „Prorok“ britanskog autora Gerija Tarna, koji komentariše svet danas – sa materijalom snimljenim i u Beogradu u vreme kad je Tarn bio ovde sa svojim prethodnim filmom „Crno sunce“.

Zatim će u istoj sali biti prikazan portugalski film „Žoze i Pilar“ Migela Gonsalveša Mendeša, o lepoti odnosa između pisca, nobelovca Žozea Saramaga i njegove žene, novinarke Pilar del Rio.

Od 26. do 28. januara u maloj sali Sava centra na repertoaru su tri ostvarenja. To su „Ramin“ Audriusa Stonisa (Litvanija), topla priča o starcu iz Gruzije punom života, mudrosti i čežnje za ljubavlju, „Specijalni let“ Fernana Melgara, snimljen u centru za izbeglice koje nisu dobile boravak u Švajcarskoj i čekaju da ih pošalju kući i „El Bulli – Kuvanje u procesu“ Gereona Vecela (Nemačka), ogledalo našeg doba i odnosa prema vremenu, uz indirektni poziv da usporimo, posvetimo se strasti i usredsredimo.
 
Poslednje večeri, ponovo u velikoj dvorani, biće prikazani „Život negde daleko“ francuskog reditelja Marka Vejmilera, meditativni pogled na stari svet kroz film o ljudima iz portugalske oblasti Barozo, kao i „Sjaj kurvi“ austrijskog autora Mihaela Glavogera, na temu prostitucije u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

Sedam najboljih dokumentaraca evropske produkcije i ovoga puta odabrao je ugledni filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler (65).

U najavi selekcije na sajtu festivala on ističe da je to „festival filmova koji su snimljeni da bi se prikazivali na velikom ekranu, za publiku koja ceni tu mešavinu socijalnog, zabavljačkog i umetničkog doživljaja u vremenima u kojima su filmovi namenjeni (takođe) kompjuterima, ajpedima, pa čak i mobilnim telefonima“.Ovo je festival za publiku „koja ceni da sedi sa stotinama drugih ljudi i prima ono što dolazi sa ekrana u svoje srce i svoj mozak“, zapisao je Miler, izražavajući uverenje da gledaoci, svideli im se filmovi ili ne, neće napustiti bioskop ravnodušni.

Selekcija je obavljena nakon meseci gledanja filmova i „vedre komunikacije“ između Kopenhagena gde on živi i Beograda, gde su filmski poslenici Svetlana i Zoran Popović u glavnom štabu „Sedam veličanstvenih“.

Miler će i ovoga puta prisustvovati festivalu jer „dolazi u Beograd jednom godišnje na nedelju zadovoljstva, usredsređen na najbolji filmski žanr, neki bi rekli jedini koji još uvek ostavlja prostor za nezavisni film: dokumentarac“.