Slavni autori sa Amazonom potpisuju ugovore za nove knjige

PinterestFacebookTwitterShare

– Izdavači su prošlost – poručuje holivudska zvezda Džejms Franko, koji je upravo potpisao ugovor sa Amazonom, popularnom online knjižarom, koja je pobedila tradicionalne industrijske gigante kako bi osigurala autora visokog profila.
 
Franko je (33) postao zadnji u nizu velikih imena koji se pridružio popisu autora koji će se od sada naći na platnom spisku Amazona. Prema izveštajima New York Observera, njegova knjiga radnog naslova “Glumci anonimno” baviće se njegovom karijerom u filmskoj industriji.
 
Čitav niz naslova
 
Amazonov ugovor s Frankom, koji tek treba da bude formalno potvrđen od obe strane, novi je trend u izdavaštvu. Ova velika online knjižara (ali i ne samo knjižara) ugovor za novu knjigu ima i s indijskim new age “guruom” Dipak Čoprom, piscem self-help literature Timotijem Ferisom i glumicom i rediteljkom Peni Maršal.
 
Uspon Amazona već godinama “nagriza” profit mainstream izdavača, koji sada strahuju da bi ovaj online div mogao njihovoj industriji preoteti i preostali deo kolača.
 
Otkada je započeo prošle godine, ovaj novi trend u književnom izdavaštvu izbacio je čitav niz naslova u rasponu od naučne fantastike do ljubavnih romana, a već je izdato više od stotinu naslova, i to u tvrdom i mekom povezu, kao i u elektronskom formatu.
 
Takođe, u pitanju su i nemale sume za ugovore onih koji se smatraju zvezdama književne profesije.
 
Promena pravila
 
Tako, na primer, Čoprin ugovor za knjigu memoara koju je napisao sa svojim bratom Sanjivom iznosi pola miliona dolara.
 
Robert Gotlib, književni agent koji je pregovarao s Čoprom, njegov ugovor opisao je kao “promenu pravila za izdavačku industriju”, što je najviše naštetilo Crown-u, mainstream izdavaču koji je godinama brinuo o Čotrinim unosnim literarnim ugovorima.