“Prometej” obeležava 22 godine rada

PinterestFacebookTwitterShare

Novosadska izdavačka kuća “Prometej” proslaviće sutra 22 godine postojanja i rada kao jedan od prvih privatnih izdavača u ondašnjoj Jugoslaviji.

Osnivači su bili bračni par Zoran i Borka Kolundžija čija je ambicija bila da objavljuju knjige iz oblasti nacionalne istorije, menadžmenta, arhitekture, urbanizma, umetnosti, psihologije, domaću i ređe, prevedenu beletristiku, ponekad knjige za decu, knjige o pozorištu i filmu, sportu…

Prema rečima Zorana Kolundžije ” Prometej” je postao prepoznatljiv po umetničkim monografijama, a u poslednjoj deceniji posebno po ediciji lingvističkih izdanja koja popularišu ovu važnu oblast, i po velikim projektima u oblasti jezičke leksikografije.

Sa oko 1900 dosad objavljenih naslova i produkcijom od oko 100 naslova godišnje, ” Prometej” se svrstao među najveće domaće izdavače . Poslednjih pet godina je, prema podacima Narodne biblioteke Srbije, uvek u najproduktivnijih 7-8 izdavača, a 2011. je bio sedmi po broju prvih izdanja, a deseti po ukupnom broju naslova, na listi na kojoj su i dva velika javna preduzeća i svi izdavači udžbenika u Srbiji).

Izdavačka kuća je dobila mnogobrojne nagrade i priznanja – Oktobarsku nagradu grada Novog Sada, “Iskru kulture Vojvodine”, “Vukovu nagradu” i Orden Vuka Karadžića.