Ko će biti dobitnik DGA nagrade?

PinterestFacebookTwitterShare

Filmski reditelji Vudi Alen, Dejvid Finčer, Martin Skorseze, Aleksandar Pejn i Mišel Azanavisus nominovani su za nagrade Udruženja režisera.
 
Azanavisiusu je ovo prva nominacija američkog Udruženja režisera, a zaslužio ju je crno-belim nemim filmom o nekadašnjem Holivudu „The Artist“ (Umetnik), koji je oduševio kritiku kada je, maja prošle godine, premijerno prikazan na Kanskom festivalu. 
 
Alen je nominacije zaslužio komedijom „Ponoć u Parizu“, a njegov američki kolega Skorseze 3D filmom „Hugo“(Igo), prenosi agencija Rojters. 
 
Finčer je svoju trecu nominaciju za ovu prestižnu nagradu ostvario krimi dramom „Muškarci koji mrze žene“, dok se Pejn, kome je ovo druga nominacija, nadmeće porodičnom dramom „The Descendants“ (Potomci), u kojoj glavnu ulogu igra holivudska zvezda Džordž Kluni. 
 
Nagrada Udruženja režisera (DGA) često najavi dobitnike Oskara u kategoriji najbolje režije, a neretko i najboljeg filma. 

Od 1948. godine, od kada se ova nagrada dodeljuje, samo u 6 prilika dobitnik DGA nagrade nije počastvovan i Oskarom u odgovarajućoj kategoriji. 

Ceremonija dodele nagrada održaće se 28. januara u Los Anđelesu.