BG filharmonija slavi još jednu NG

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradska filharmonija u petak 13. januara u Kolaračevoj zadužbini u 20h nastavlja sezonu u prazničnom raspoloženju, obeležavanjem nove godine po Julijanskom kalendaru.
 
Srboljub Dinić, šef-dirigent Opere u Bernu, troje pevača – sopran Aneta Ilić, tenor Dejan Maksimović, bariton Nikola Mijailović – i hor “Obilić“-AKUD “Krsmanović“, gosti su na ovom novogodišnjem koncertu. Uz domaće soliste, u čast dolaska nove 2012. godine po julijanskom kalendaru, Filharmonija će izvoditi neka od najlepših dela i arija ruskih i srpskih kompozitora.

Na programu će biti dela Čajkovskog, Borodina, Rimskog-Korsakova, Biničkog i Logara.

“Posle višegodišnjeg boravka i brojnih nastupa u inostranstvu, veoma sam uzbuđen pred svoj prvi nastup sa Beogradskom filharmonijom. Pratim rad BGF i drago mi je što vidim da je orkestar puno napredovao i da dolaze izuzetni dirigenti i solisti. Takođe sam ponosan što je Filharmonija neverovatno unapredila imidž i na Zapadu se već puno priča o orkestru, kažu da je to najbolji orkestar od Istanbula do Beča. Prve probe su protekle jako lepo, odlični su muzičari i svi su jako ljubazni. Sa nestrpljenjem očekujem koncert u petak!“, rekao je Srboljub Dinić posle prve probe.

Kroz ciklus od pet koncerata, za koji je Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta dobila podršku Evropske unije, Filharmonija obeležava nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Julijanski kalendar je uveden 45. godine p. n. e. na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi naziv. Korišćen je u Evropi sve do 16. veka, kada je veći deo zemalja počeo da prelazi na gregorijanski kalendar. Nazivi dvanaest meseci slični su današnjim, osim sedmog i osmog meseca u godini, koji su prvobitno nosili naziv kvintilis i sekstilis, a kasnije su preimenovani u jul i avgust, po Juliju Cezaru i po imperatoru Avgustu.

Sledećeg petka, Beogradska filharmonija obeležava dolazak nove godine po kineskom kalendaru, i time završava ciklus novogodišnjih koncerata za ovu sezonu. Filharmonija će i ubuduće uvrstiti ovaj ciklus u redovnu koncertnu sezonu i time potencirati bogatstvo kulturnih raznolikosti, kojima obiluju Srbija i region.