Akunjin pisao i pod ženskim imenom

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski pisac Boris Akunjin, sada najčitaniji ruski književnik u svetu, otkrio je da je posljednje četiri godine napisao nekoliko romana pod ženskim pseudonimom Ana Borisova.

Akunjin, najpoznatiji po romanu „Zimska kraljica“, kazao je da je ovaj eksperiment, koji je trajao više od četiri godine, započeo, jer je želeo da promeni pravac svojih romana, da „piše na drugačiji način“, da postane „neki malo drugačiji ili sasvim drugačiji autor“.

„Dosadan je onaj pisac koji nikad nije poželeo da bude spisateljica, nije pokušao da zamisli kako je to biti žena i gledati na svet ženskim očima“, napisao je Akunjin na svom blogu, prenosi AFP.

„Zamislio sam jednu obrazovanu ženu, rasterećenu briga o deci koja su odrasla, zrelog uma i formiranog karaktera“, kazao je pisac, čije je pravo ime Grigorij Čhartišvili.

Akunjin je napisao tri knjige pod ženskim pseudonimom – „Tamo“, „Kreativac“ i „Godišnja doba“, koje su ukupno prodate u nešto manje od 200.000 primeraka.

„Nikakve šale nije bilo s moje strane. Pisao sam ozbiljno“, rekao je pisac.

Akunjin je objasnio da je eksperiment – tokom kojeg je napisao i nekoliko istorijskih romana pod pseudonimom Analolij Brusnikin, sada završen.

Na blogu je postavljena i „fotografija“ Ane Borisove koja je proizvod mešanja lica Akunjina i njegove supruge Erike.